Sök

Stjärninvesteraren Per Brilioth om sitt motto: “Det är jäkligt viktigt att bli störst”

Vostok New VenturesVoiriskkapital

Per Brilioth gästar Breakit Live. Foto: skärmdump.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Per Brilioth ligger bakom techsuccér som Avito, Memmo och Voi. Nu berättar han om den gemensamma nämnaren bakom alla tre bolagen. Och vad ägarbråket om hans bonus på 140 miljoner handlade om.

Per Brilioth kan beskrivas som lite av en doldis i tech-Sverige. Som vd för Vostok New Ventures, som nu bytt namn till VNV Global, har han investerat i en rad svenska techsuccér. Inte minst den ryska Blocket-kopian Avito som såldes för 5,3 miljarder förra året. 

Mycket (det mesta?) tyder också på att han och VNV-kollegan Keith Richman är de verkliga hjärnorna bakom snabbväxare som elsparkcykelbolaget Voi och Memmo, ett bolag som låter användarna kan skicka personliga hälsningar från kändisar. Båda bolagen har framgångsrika föregångare i USA – och har båda snabbt satsat på att växa förbi konkurrenterna på den europeiska marknaden.

Under torsdagen gästade Per Brilioth Breakit Live och berättade om strategin bakom både Avito, Voi och Memmo.

“En gemensam nämnare med alla bolag som vi satsar på är att man ska bygga bolag med väldigt höga inträdesbarriärer. Och det tar tid. Men kan det gå snabbare så är det bättre. En tumregel från Avito-tiden är att man ska vara dubbelt så stor som alla ens konkurrenter tillsammans”, säger han.

Måste bli stor och hålla sig stor

En strategi som förklarar varför riskkapitalbolag världen över öst pengar över olika elsparkcykelbolag. 

Strategin påminner lite om blitzscaling. En term som tog fart 2018 efter att Linkedin-medgrundaren Reid Hoffman skrev en bok om fenomenet. 

Per Brilioth menar dock att han inte har så bra koll på just blitzscaling som term.

“Jag är ingen expert. Jag har boken hemma, jag borde kanske läsa den också”.

“Men man måste bli stor och hålla sig stor. Det är jäkligt viktigt att man siktar på det innan man får några intäkter. När du väl är dubbelt så stor som alla dina konkurrenter kan du börja ta betalt”, säger han. 

Men det är också riskabelt, eftersom att den som går först ofta får ta de största smällarna. 

“Det är lite farligt, men man måste lära sig av misstagen också, fort. Men just i det området där vi rör oss är det viktigt att bli störst, the winner takes everything. Då kan det vara minst lika farligt att vara tvåa”, säger han. 

Viktigast att jobbet är kul

När Avito såldes förra året fick Per Brilioth en bonus på 140 miljoner kronor. Något som fick andra ägare att surna till. 

“Jag fick bonusen eftersom det blev en så bra affär. Vi har framförallt amerikanska ägare, men svenska också. Och de två lägren kommer från olika håll. Amerikaner har en annan kultur av hur man betalar folk, och hur det bestäms”, kommenterar han det.

Per Brilioth säger också att det var styrelsen som bestämde bonusen och inget som han själv tog initiativ till. 

“För mig är det viktigaste att jag har ett jobb som är grymt roligt. Sen om det betalar bra eller inte är inte det viktigaste. Det jag främst gjorde för pengarna var att betala skatt. Men det kändes bra att göra det, det blev ett bra bidrag”, säger han. 

Här kan du se hela avsnittet. Där berättar Per Brilioth också hur det kommer sig att han äger skivbutiken Pet Sounds på Södermalm:

 

Läs mer