Sök

Henrik Persson Ekdahl är storägare i bolag som pekas ut i bitcoinbluff

Optimizer InvestBitcoinKryptovaluta

Henrik Persson Ekdahl

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Techmiljardären är ägare i ett bolag som påstås ha drivit trafik med hjälp av ifrågasatta bitcoinsajter.


Den senaste veckan har DN gjort en rad olika avslöjanden om så kallade bitcoin-bedragare. Det handlar om bedrägerier med fejkade artiklar och annonser på Facebook, som med olika kändisar lurar människor att investera sina pengar i kryptovalutan bitcoin. Ett fenomen som även Breakit har granskat. 

Nu visar tidningens granskning att Henrik Persson Ekdahls bolag Optimizer Invest är största ägare i ett bolag som använder kopior av tveksamma bitcoinsajter, för att slussa vidare folk till sina licensierade kunder. 

Investoo, som har sitt huvudkontor i London, ägs till 60 procent av svenska investerare. Utöver Henrik Persson Ekdahl finns även AGOF Investments på ägarlistan. Det bolaget har en fond som bland annat Minecraft-miljardärerna Jakob Porsér och Carl Manneh har investerat i.

När DN klickar sig vidare på Investoos sajter hamnar de tillsut hos ett licensierat finansbolag på Cypern. 

Säger att de arbetar aktivt för att skydda konsumenter

Enligt Investoos vd David Merry finns det en stor efterfrågan bland licensierade bolag på att få in de kunder som visat intresse för bitcoinbluffarna. Och att det är därför de producerar den typen av innehåll.

“Vi arbetar aktivt för att se till att alla våra partners har relevanta licenser för att säkerställa att konsumenterna skyddas. Dessutom, som en del av vår kontrollprocess för alla mäklare vi vill arbeta med, registrerar vi testkonton för att bekräfta och validera den information mäklarna ger oss om sina metoder. Om vi under denna process märker att företagen agerar mot konsumenternas intresse – då gör vi inte affärer med dem”, skriver han i ett mejl till DN.

Henrik Persson Ekdahl säger till Breakit att Optimizer inte är operativa i bolaget men poängterar att Investoo aldrig har representerat eller tagit betalt av bluffsajterna. Han hänvisar i övrigt till Investoos ledning och ett uttalande på bolagets hemsida. 

Investoo skriver där att de tar avstånd från all form av bedrägerier. De menar också att de tagit över många sajter genom uppköp, i vissa uppköp har det rört sig om över 100.000 sajter. 

“Så fort vi blir varse om något som är inkorrekt tar vi bort det. Precis som andra bolag som gör uppköp kommer vi ha innehåll som måste uppdateras”.

Läs mer