Grundarna säljer i svenska SaaS-stjärnan Sinch – delar på nästan 5 miljarder

Sinch SaaS
Grundarna säljer i svenska SaaS-stjärnan Sinch – delar på nästan 5 miljarder

Oscar Werner, vd Sinch, Masayoshi Son vd Softbank. Foto: Press

Finwire / Breakit

Flera grundare cashar in när SaaS-bolaget laddar kassan.

I somras tog molntjänstbolaget Sinch in 700 miljoner och köpte en asiatisk konkurrent. Och inatt var det dags igen. Via en riktad emission om cirka 3,19 miljoner aktier tog bolaget in cirka 3,3 miljarder kronor före emissionskostnader. 

Samtidigt säljer grundarna i bolaget gamla aktier för närmare 5 miljarder kronor då den japanska jätten Softbank kommer in som ny storägare.

Sinch tänker använda emissionslikviden från nyemissionen för att öka bolagets finansiella flexibilitet för nya förvärv.

Rabatt på 5 procent

Teckningskursen sattes till 1 050 kronor per aktie vilket innebär en rabatt om cirka 5 procent jämfört med den volymviktade snittkursen igår den 30 november. Jämfört med stängningskursen i fredags är det en premie om cirka 1 procent.

Sinch beskriver i sitt pressmeddelande att nyemissionen var kraftigt övertecknad och ett stort antal svenska och internationella investerare deltog. Utöver det har en fond förvaltad av SB Management, ett direkt helägt dotterbolag till japanska konglomeratet Softbank, tecknat 1,2 miljoner aktier i nyemissionen. Det innebär att de ensamt investerar cirka 1.260 miljoner kronor i det svenska molnbolaget.

Grundarna säljer aktier för miljarder

Men utöver själva nyemissionen säljs också stora mängder befintliga aktier. 

Vissa större aktieägare, inklusive flera medgrundare, har dessutom sålt 5,2 miljoner befintliga aktier i bolaget till SB Management som kommer att äga totalt 6,4 miljoner aktier. Det motsvarar 10,1 procent av kapital och röster i bolaget efter nyemissionen och försäljningen. Försäljningen sker till kursen 900 kronor per aktie. Det innebär att de gamla aktieägarna tillsammans säljer aktier till ett värde av 4.680 miljoner kronor.

Säljare av aktierna var Cantaloupe AB som ägs av Sinch grundare Robert Gerstmann, Henrik Sandell, Kristian Männik och Björn Zethraeus, samt Salvis Investment som ägs av Sinchgrundaren Johan Hedberg, samt Sinch styrelseordförande Erik Fröberg och bolaget Neqst D1 AB (där Erik Fröberg är vd och som varit Sinch största ägare). 

I och med affären kommer aktier som ägs av Cantaloupe respektive Neqst D1 läggas i det gemensamma bolaget Neqst D2 AB, som efteråt kommer att äga cirka 17 procent av aktierna och rösterna och därmed bli den största aktieägaren i Sinch. 

”Detta möjliggör ett långsiktigt ägande i Sinch”, heter det i pressmeddelandet. 

Den riktade nyemissionen genomfördes med hjälp av Carnegie och Handelsbanken Capital Markets.

Läs fler artiklar
LÄS MER