Nu ska Google börja leverera matkassar hem till din dörr

Google Express

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Hemkörning av mat är inte bara en trend i Sverige. Nu ger sig it-jätten Google in i racet.

Alphabet-ägda Google har inlett en satsning på hemleveranser av matvaror. Enligt affärstidningen Wall street Journal kommer bolaget att leverera kött, ägg och andra typer av färskvaror varje onsdag till människor som bor i San Francisco och Los Angeles i USA. 

Den nya tjänsten är en del av Googles existerande tjänst Google Express, som via partnerskap levererar produkter till kunder bara timmar efter att en beställning har gjorts. Google kommer med andra ord inte att äga några egna matvarulager.

Men att erbjuda leveranser hem till dörren är Google knappast ensamma om. Sedan tidigare erbjuder jättar som Amazon, Instacart, Fresh Direct och Safeway liknande tjänster på den amerikanska marknaden. I Sverige kryllar det också av mer renodlade matleverantörer: Mathem, Mat.se, Matsmart och Linas Matkasse, för att nämna några. 

Hittills har affärsområdet dock visat sig vara svårt att göra lönsamt på den amerikanska marknaden. Låga marginaler i livsmedelsbranschen, i kombination med höga kostnader för utkörning av produkter, har visat sig vara problematiskt för aktörerna.

För personer med Google Express-medlemskap kommer utökningen att kosta 3 dollar (samt medlemsavgift på 95 dollar per år). Icke-medlemmar kommer att betala 5 dollar per utkörning.

Läs mer