Sök

Annonssamarbete med Sveriges Ingenjörer

Så vill Sveriges Ingenjörer nystarta Sverige efter krisen

Jennifer Bonér

Svensk industri har återhämtat sig bra efter kraschen i inledningen av coronapandemin. Nu krävs det en rejäl satsning för att fortsätta ligga i framkant när det gäller innovation och konkurrenskraft. "Vi kallar det för en nystart eftersom vi vill ta chansen att göra stora teknikskiften mot hållbara lösningar", säger Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer.

Våren och sommaren präglades av permitteringar, stora varsel och ett land som mer eller mindre stod stilla i pandemins fotspår. På fackförbundet Sveriges Ingenjörer har det varit intensiva månader, då en anstormning av oroliga medlemmar har hört av sig med frågor om allt från a-kassa till hur de ska hantera hemmajobb, eller ett besked om arbetsbrist. 

"I juni visade en undersökning att var fjärde ingenjör i landet var permitterad. Krisen slog först mot tjänstesektorn, sedan spred den sig till övriga branscher", berättar Ulrika Lindstrand.

Sedan sommaren har många branscher sett en ljusning, och näringslivet har faktiskt återhämtat sig snabbare än vad de första prognoserna förutspådde.

"Tack vare hur vi har hanterat nedstängningen under pandemin kan vi se att återhämtningen har gått snabbare här än utomlands. Framför allt har industrin återhämtat sig väldigt fort. På vissa håll är vi tillbaka på samma nivåer som innan coronan slog till, vilket är fantastiskt", berättar Ulrika Lindstrand.

Nu kommer landets nästa utmaning: Att ta sig ur krisen och se till att bli starkare än tidigare. Det vill Sveriges Ingenjörer inte uppnå genom en omstart – utan med en nystart.

"Vi kallar det för en nystart eftersom vi vill ta chansen att göra stora teknikskiften mot gröna och hållbara lösningar. På så sätt kan vi starta längre fram i kedjan, istället för att bara börja om där vi stod före pandemin".

För att lyckas med en nystart för Sverige har Sveriges Ingenjörer satt upp fyra fokusområden.

  • Rätt kompetens i företagen. I takt med att den tekniska utvecklingen går framåt förändras även företagens kompetensbehov. Att de anställda har rätt kompetens är avgörande för att de svenska företagen ska lyckas med återhämtningen efter krisen. Men finansieringen kring landets högre utbildningen är i nuläget fel utformad. Lärosätena måste få större möjligheter och drivkrafter till att med kort varsel starta specialistutbildningar för redan yrkesverksamma. Därför måste anslagen till lärosätena höjas.
     

  • Snabbare innovation. Sverige är ett av världens ledande innovationsland, och ingenjörerna har historiskt sett stått för en stor del av det värdeskapandet. Därför vill Sveriges Ingenjörer se en större budget för framtida forskning, som kommer att stärka landets tillväxt och konkurrenskraft.
     

  • Digital omställning. Sverige har ett uttalat mål att vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Men i Post- och Telestyrelsens uppföljning av Regeringens bredbandsstrategi 2020 framgår det att investeringarna kring digitaliseringen sjunker. Sveriges Ingenjörer anser att riktningen går åt fel håll och kräver ökade investeringar för att klara bredbandsmålet och säkra tillväxten. 
     

  • Fossilfri energi. Den viktigaste förutsättningen för att landets energibehov ska täckas av fossilfria källor är en säkerställd tillgång på el. Särskilt eftersom en stor del av Sveriges ekonomi bygger på förädling av råvaror i tekniskt avancerade och energiintensiva processer. Det behövs ökade resurser för kompetensutveckling inom elteknik och elkraft, och vi måste bygga ut och modernisera elnätet så att det har tillräckligt hög kapacitet. När den akuta pandemikrisen är över kommer den globala efterfrågan på klimatsmarta lösningar snabbt att öka, och därför bör vi även arbeta med utvecklingen av biodrivmedel, batteri- och vätgastekniker samt lagringen av elektrisk energi.

Ulrika Lindstrand och Sveriges Ingenjörer ser de här punkterna som absolut nödvändiga för att Sverige ska komma ut ur krisen som ett starkare land på flera punkter.

"Forskning och innovation genererar produkterna och tjänsterna som vi ska leva på i framtiden, och skapar arbetstillfällen både för ingenjörer och andra grupper. För ett exportland som Sverige är det också extremt viktigt att ligga i framkant, både för att exportera lösningar och attrahera utländska investerare".

"Om vi lyckas genomföra de här punkterna kan vi inte bara vidmakthålla och stimulera det vi hade före krisen, utan dessutom ta ett stort kliv framåt", avslutar Ulrika.

Är du ingenjör? Läs mer om vad Sveriges Ingenjörer kan göra för dig här!

Läs mer