Aurore Belfrage: Därför måste staten sätta sig i förarsätet och satsa på startups

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

”Vi har en enorm möjlighet."

Techprofilen Aurore Belfrage har en bakgrund som både grundare och investerare, och för två år sedan lämnade hon EQT. Hon brinner för klimatet och har tidigare poängterat vikten av att bygga broar mellan techbolag och beslutsfattare. 

Under torsdagen gästade Aurore Belfrage Breakit Live där hon betonade vikten av att staten tar ansvar och engagerar sig i utvecklingen.

”Det fungerar sämre när bolag bildas för att lösa problem som har en statlig motpart. Som skola, sjukvård eller infrastruktur”, säger  Aurore Belfrage i podden. 

Aurore Belfrage hänvisar till att lagen om offentlig upphandling, och principen att värna om skattebetalarnas pengar, skapar återhållsamhet och därmed problem för de nya innovativa bolagen som behöver stöd för att utvecklas. Det kan dröja flera år innan ny teknologi blir aktuell för upphandling. 

”Då använder vi och köper bara teknologi som är robust och testad, och det låter ju bra, men då är du aldrig med och driver utvecklingen”, säger Aurore Belfrage och fortsätter; 

”De utmaningar vi står inför, framförallt på hållbarhetssidan, kräver att vi använder innovationsupphandlingslagen (upphandling som utvecklar din verksamhet, reds. anm) mer och är i förarsätet och jobbar tillsammans med bolag”, säger Aurore Belfrage. 

"Finns en oroväckande diskussion" 

Aurore Belfrage tror bland annat att det gynnar det svenska ekosystemet att koppla samman techentreprenörer med statliga aktörer och beslutsfattare inom områden som exempelvis skola, vård och transport. På så sätts knyts de närmare dem som bygger teknologi vilket skapar grund för tester och nya innovationer. 

”Det är ingen som inte hört att vi är påväg mot digitalisering och det är ingen som är emot det, eller stretar emot hållbarhetsambitionerna. Alla är egentligen på tåget, men hur implementerar man det i verkligheten?”. 

Aurore Belfrage pekar på flera duktiga techbolag som vill lösa problem i Sverige, som Einride och Northvolt, och säger att de behöver statliga motparter för att utvecklas. 

”Antingen i Sverige eller i EU. Och det finns en oroväckande diskussion ibland hos några av de här bolagen, om det är i Sverige de ska växa och testa, få data för att förstå, eller om det är i USA eller i Kina”.

”Vi har en enorm möjlighet att bygga stora svenska bolag när vi samarbetar och förstår varandras mindset". 

I veckan berättade vi att Aurore Belfrage börjar engagera sig i Tillväxtverkets Startup Swedens advisory board. 

 

Läs mer