Katrin Zytomierska köpte upp e-handeln Love by Lola – nu stäms hon av grundaren

Love by Lola
Katrin Zytomierska köpte upp e-handeln Love by Lola – nu stäms hon av grundaren

Katrin Zytomierska och Yessica Thor. Foto: Bingo Rimér/Privat

Johanna Ekström

Reporter

Yessica Thor sålde sitt bolag Love by Lola till Katrin Zytomierska – något hon beskriver som en mardröm.
Nu har hon stämt entreprenören och influencern vid Stockholms tingsrätt.
Katrin Zytomierska slår tillbaka, via sin advokat, och menar att hon blev vilseledd vid köpet.

I våras kunde Breakit berätta att influencern och entreprenören Katrin Zytomierska köpte upp e-handeln Love by Lola, som säljer bikinis under eget namn. 

”Jag är väldigt taggad att ta mig an en för mig helt ny bransch. Jag följer alltid min magkänsla i allt jag gör och när jag fick möjligheten att köpa Love by Lola kände jag ett ’Yes!’ i magen på en gång”, skrev Katrin Zytomierska i en kommentar då. 

Nu står det klart att bolagets grundare Yessica Thor har lämnat in en stämningsansökan mot bolaget och Katrin Zytomierska.

Skulle jobba kvar i bolaget

I överenskommelsen, där Katrin Zytomierska köpte 80 procent av bolaget, ingick att Yessica Thor skulle jobba kvar i bolaget på heltid över sommaren, och sedan på deltid under hösten och våren 2021. 

Betalningen för bolaget, totalt 1,2 miljoner kronor, skulle delas upp till två tillfällen. Köpeskillingen betalades dels i kontanter och dels genom aktier i bolaget. Den första utbetalningen skedde i april, men den andra som skulle ske i oktober har uteblivit enligt Yessica Thor. 

Hon uppger att hon heller inte har fått ut någon lön för augusti, ett ärende som har gått vidare till Kronofogden. 

“Det fanns flera som ville köpa bolaget i våras, men Katrin var den som var mest taggad. På bara några veckor lyckades vi stänga dealen över mejl. Eftersom jag kan bolaget utan och innan ville hon gärna att jag skulle jobba kvar en tid”, säger Yessica Thor.

Försäljningen har dalat

Under sommaren blev dock försäljningen inte som förväntat. Enligt Yessica Thor beror det främst på att människor inte haft behov av att köpa dyra bikinis under pandemin. 

“Jag slet hela sommaren och drev det här från min lägenhet, medan Katrin var på sitt sommarställe. Jag själv är van vid att ha 70 olika kepsar på mig och sköta allt från golvet. Vi pratade inte samma språk. Jag tror också att hon missbedömde att det går att sälja vad som helst bara man har ett känt namn”, säger Yessica Thor och fortsätter:

“Nu hävdar hon att jag har bidragit till försämrad försäljning och jag står jag utan lön och utan betalning”. 

Hon uppger också att kommunikationen mellan henne och Katrin Zytomierska inte har fungerat. 

“Det har varit radiotystnad den senaste tiden. Jag har anlitat ett juridiskt ombud under hösten, som inte heller får svar”.

Yessica Thor valde i augusti att avbryta sin anställning. Något som hon menar kan ha varit en tabbe.  

“Hon kanske ser mig som en ´bad leaver´. Men det här har varit en mardröm för mig. Jag har varit entreprenör sedan jag var 18 och hade med försäljningen tänkt att få tillbaka lite privatliv igen. Så slutar det med att man står utan betalning och ingen vilja från motparten att lösa situationen. Det är lite mycket att mäkta med”, säger Yessica Thor.

Enligt Yessica Thor omsatte bolaget runt en miljon kronor förra året och gick med vinst. 

Advokaten: Har varit missledande

Katrin Zytomierska håller inte med om bilden. Via sin advokat Mark Safaryan på Juristhuset meddelar hon följande:

“Hon bestrider motpartens krav. Hon delar inte motpartens uppfattning om hur saker och ting förhåller sig. hon har gått in i den här affären på felaktiga premisser. I många avsikter har de varit missledande, priset man kommit överens om avviker från de verkliga förhållandena. 

Motparten har blivit erbjuden ett skäligt belopp som ersättning och har valt att tacka nej till det”.

Läs fler artiklar
LÄS MER