Nytt beslut klubbat: Två förändringar som kan sätta käppar i hjulen för nätläkarna

Min doktorKryHälsa

Anna Ingmanson. Foto: Janerik Henriksson / TT/press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Nya tunga förändringar kan sätta käppar i hjulen för nätläkarnas framfart.


“Nu ritas spelplanen om igen”, börjar bli ett välanvänt uttryck när det kommer till nätläkare. Debatten har rasat om allt från marknadsföring till ersättningar och nu senast listning av patienter. Detta sedan Kry anklagats för att ha listat tusentals ovetande patienter, kritik som tillbakavisas av bolaget.

Vi berättade nyligen att Region Stockholm planerar nya förändringar inom den fysiska och digitala vården, och under tisdagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut som kommer att få stor påverkan på nätläkarna. Underlaget är omfattande och berör både den fysiska och den digitala vården – och här kommer några tunga förändringar. 

Ändrad ersättning 

Den fasta ersättningen för listade patienter (alltså patienter som tillhör en viss vårdcentral) höjs och vårdcentralerna kommer istället få en lägre ersättning per besök. Den tidigare ersättningen på 475 kronor sänks till 410 kronor för patienter som ej är listade, och summan är 110 kronor för listade patienter. 

Den fasta ersättningen varierar i sin tur beroende på flera faktorer, som vilket vårdbehov patienten anses ha. 

Kostnadsansvar

En annan förändring är att vårdgivare vars listade patienter söker fysisk vård på annat håll måste ersätta den vårdgivaren med 300 kronor. För Kry, som listat tusentals patienter, innebär det alltså att nätläkaren får betala 300 kronor varje gång en patient söker fysisk vård på annat håll än på deras egna vårdcentraler. 

Det gäller dock inte tvärtom. Fysiska vårdcentraler behöver inte betala nätläkarna när deras patienter tar upp telefonen och loggar in på en läkarapp, då får nätläkarna istället ersättning av regionerna. 

Bakgrunden till den ordningen är att det finns många husläkarmottagningar som inte är tillräckligt utvecklade vad gäller digitala besök och att det skulle få stora ekonomiska konsekvenser för framförallt små mottagningar.

Inte till för att stoppa nätläkarna

Anna Ingmansson som är ansvarig för närsjukvården säger att flera faktorer spelar in i de tagna besluten.

Bland annat vill man skapa incitament för att emot patienter som är listade på andra vårdcentraler om man kan. 

I dagsläget driver Kry och Doktor.se fysiska vårdcentraler i regionen och Min Doktor är på ingång. 

Anna Ingmanson betonar att de klubbade förändringarna inte bara är till för att reglera nätläkarna utan också innebär att klassiska vårdcentraler behöver bli mer digitala.

”Nätläkarbolagen behöver utveckla sin förmåga att driva vård på fysiska mottagningar, men den traditionella vården behöver också utveckla sin förmåga möta patienter mer digitalt”, säger Anna Ingmanson.

Doktor.se: “Kan anpassa oss snabbare"

Martin Lindman är vd och grundare på Doktor.se som har 10 vårdcentraler och 100.000 listade patienter sett till hela landet. 

”Politiker och regioner ändrar sina avtal i löpande takt, det är en naturlig process”, säger Martin Lindman. 

Han uppger sig inte vara särskilt oroad över förändringarna och menar att tillgänglighet, generösa öppettider och möjlighet att erbjuda fysisk och digital vård på rätt nivå talar till bolagets fördel.  

”Om du kan erbjuda den bästa kvalitativa och tillgängliga vården kommer du få patienter som väljer dig som vårdgivare. Det är vad det går ut på”, säger Martin Lindman. 

Han konstaterar att primärvården är en öppen marknad där man konkurrerar med fysisk vård. 

“Antingen börjar man som oss och går mot fysisk vård, eller så är det fysisk vård som går mot det digitala, där alla tillslut blir en slags hybrid. Vår fördel är att vi kan anpassa oss snabbare", säger Martin Lindman. 

Det kommer dock att ge konsekvenser för vissa aktörer, menar vd:n. 

”Det är såklart negativt för vårdgivare där ute som levt på att producera högproduktiv och tillgänglig vård. De främjas inte av det här”. 

Ändringarna träder i kraft i februari nästa år. 

Breakit har sökt Kry som avböjer kommentarer. 

Läs mer