Sök

5 miljarder senare – nu går svenska Soundcloud runt (nästan)

SoundcloudMusik

Alexander Ljung är medgrundare till Soundcloud. FOTO: TT/Todd Williamson/Invision for Billboard Magazine/AP Images

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Musiktjänsten har uppnått sitt första lönsamma kvartal, avslöjar vdn.

Svenskgrundade Soundcloud har fått in runt 5 miljarder kronor i riskkapital men aldrig visat vinst – förrän nu.

I alla fall om man tittar på det något fluffiga vinstmåttet Ebitda (rörelseresultat före avskrivningar). I en intervju med Music Business Worldwide uppger vdn Kerry Trainor att Soundclud uppnått sitt första lönsamma kvartal på ebitda-nivå. 

Music Business Worldwide har djupdykt i bolagets nyligen släppta siffror för 2019. Intäkterna löd 147,6 miljoner euro, vilket markerade en ökning om 37 procent från 2018. Rörelseförlusten reducerades med 28 procent till 23,8 miljoner euro.

I en kommentar avslöjar vd:n Kerry Trainor att bolaget har uppnått accelererande omsättningstillväxt även under 2020, trots att det är en bit kvar. Vidare har bolaget alltså nått milstolpen som är det första lönsamma kvartalet. Betydande kassareserver ska fortsätta investeras i plattformen.

Magnituden på omsättningstillväxten eller rörelsevinsten framgår ej. Bolaget skrev i den senaste årsredovisningen att man har noterat både medvindar och motvindar i ljuset av coronapandemin.

Soundcloud grundades i Stockholm år 2007 av Eric Wahlforss och Alexander Ljung. Huvudkontoret ligger sedan flera år tillbaka i Berlin.

Läs mer