Babyshop anklagas för vilseledande reor – förlorade i domstol

Babyshope-handel

Marcus och Linn Tagesson är grundare av Babyshop. Foto: Pressbild samt urklipp från bolagets sajt.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Babyshop, som säljer barnprylar på nätet, kan tvingas betala 1,5 miljoner kronor i böter.

Breakit har tidigare berättat att Babyshops stämts av sin konkurrent Jollyroom.

Enligt stämningsansökan är Babyshops marknadsföring av erbjudanden som "outlet", "sommarrea" och "sale" vilseledande. Detta "eftersom försäljningen inte sker under en begränsad tid, och priserna inte heller är väsentligt lägre än Babyshops normala priser för motsvarande produkter".

Babyshop anklagas också för att höja sina ordinarie priser kort innan reorna, för att få det att se ut som att priset har sänkts rejält.

Som bevisning har Jollyroom lämnat in en tämligen omfattande kartläggning av hur priserna på Babyshops rabatterade varor har förändrats över tid.

Domstolen går på på det stora hela på Jollyrooms linje och anser att marknadsföringen i de tre fallen har varit vilseledande. Babyshop åläggs därför med förbud med hot om vite på 1,5 miljoner kronor, skriver Di digital. Bolaget tvingas även betala Jollyrooms rättegångskostnader på 2,5 miljoner kronor.

Även Jollyroom har läxats upp rejält för sina falska reor på nätet. En domstol slog i september 2018 fast att bolaget skulle sluta – eller tvingas betala 3 miljoner kronor i vite. Enligt Konsumentombudsmannen har Jollyroom trots domstolsbeslutet brutit mot förbudet. Detta har Jollyroom bestridit.

I fjol omsatte Jollyroom 1,4 miljarder kronor. Babyshop omsatte drygt 1,1 miljarder kronor.

Läs mer