Sök

Gör historisk omställning – blir först i världen med fossilfritt stål: ”Största svenska industriinvesteringen någonsin”

LKABHållbarhet

Bild från Hybrit-anläggningen. Ett initiativ för att få fram fossilfritt stål i Malmberget. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Svenska gruvjätten genomför ett gigantiskt teknikskifte och satsar 400 miljarder på att ställa om.

När vi det senaste året har pratat mest om den pandemi som har lamslagit stora delar av världen fortsätter klimatkrisen i bakgrunden. Världen måste ställa om till en mer hållbar modell och stora investeringar kommer att krävas. 

Peter Carlssons Northvolt som ska tillverka batterier till eldrivna fordon har fått in miljarder i investeringar och nu ska den svenska gruvjätten LKAB också ta steget in i framtiden.

Under de närmaste 20 åren ska bolaget satsa 20 miljarder kronor årligen för att producera fossilfritt järn. Totalt kommer man alltså lägga uppemot 400 miljarder kronor på den gröna omställningen i vad som beskrivs som den största svenska industriinvesteringen någonsin.

“Den omställning LKAB och andra industrier nu inleder är en konsekvens av det samlade innovationstryck som uppstår när världen ska ställa om för att begränsa klimatförändringarna”, skriver LKABs vd Jan Moström  tillsammans med Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige på DN Debatt.

Omställningen innebär att koncernens tillverkning av järnmalmnspellets ska ersättas av en vätgasbaserad process.

Satsningen ska göra att Sverige blir det första land i världen som kan exportera fossilfritt järn till resten av världen och skulle minska utsläppen rejält. Enligt bolagets beräkningar motsvarar det tre gånger så mycket som utsläppen från alla personbilar i Sverige.

Satsningen ska göra att LKAB ska kunna mer än dubbla omsättningen fram till år 2045 och kan skapa mer än 3.000 jobb.

“Planen är grundad på en affärsmässig bedömning av den framtida marknaden.”

Läs mer