Sök

Irene Svenonius sågning av Kry: “Har nog varit lite väl innovativa”

KryHälsaNätläkare

Foto: Janerik Henriksson / TT Adam Wrafter / SvD /

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Irene Svenonius förespråkar digital vård – så länge nätläkarna följer en etisk kompass.
“Om vi upplever att de använder kryphål får vi täppa till kryphålen”, säger hon till SvD.

Nätläkarnas intåg i vårdsystemet har väckt både ris och ros under de senaste åren. Bolagen har gått från att erbjuda enklare möten med läkare över dataskärmen till att öppna fysiak vårdcentraler och ta plats i den traditionella vården. Det gick dock inte obemärkt förbi när Kry tidigare under hösten började att lista patienter på sina nya vårdcentraler. Tusentals patienter anslöt sig och Kry fick skarp kritik och anklagades för “fullistning då vissa patienter inte förstod att de hade listat sig hos Kry. En kritik som Kry inte höll med om då de menar att de följt reglerna. 

"Varit lite väl innovativa"

I en längre intervju med Svenska Dagbladet uttalar sig Stockholms  finansråd Irene Svenonius kring nätläkarna och Kry. Irene Svenonius säger att nätläkarna behöver ha en etisk kompass och att de eventuella kryphål som används isåfall får täppas till. På frågan om huruvida Kry har en etisk kompass svarar Irene Svenonius att hon inte har detaljerna kring allt nätläkarna gjort, men konstaterar att det funnits en omognad i branschen. 

”Kry har nog varit lite väl innovativa i att läsa regelverken”, säger hon. 

Irene Svenonius lyfter bland annat en händelse som inträffade för några år sedan i Sörmland, då hon ska ha läxat upp nätläkarna inför publik. Det var på den tiden när många erbjöd avgiftsfri, även kallad gratis vård, och patienternas hemregioner fick stå för kalaset. Flera missriktade reklamskyltar fick Irene Svenonius att ryta ifrån, som den där Kry uppmanade förkylda personer (något som inte kräver läkarvård) att söka vård. 

”De satte även en affisch på busskuren framför Landstingshuset, vilket var ganska korkat”, säger hon till SvD Näringsliv. 

Vill se mer digital vård

Irene Svenonius är samtidigt en förespråkare för digital vård och konkurrens, och har var positivt inställd till att nätläkarna tar plats i regionens vårdutbud. 

“Jag har pratat med flera digitala aktörer och de har känt sig ganska motarbetade. Deras frammarsch har skapat rädslor och de kämpar för något de tror på. Jag hoppas att vi får in flera”, säger hon.

Svenska Dagbladet har låtit Kry ta del av kritiken men de har valt att inte kommentera.

Läs mer