Folkhälsomyndigheten: Kör Black Friday – men handla på nätet

e-handel Black Friday Corona
Folkhälsomyndigheten: Kör Black Friday – men handla på nätet

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Oroliga inför den kommande shoppinghögtiden.

Den stora shoppingdagen Black Friday närmar sig med stormsteg och går av stapeln nästa vecka. Samtidigt har smittspridningen ökat kraftigt i Sverige och restriktionerna har blivit allt tuffare.

Tidigare i veckan skärptes reglerna så att bara 8 personer tilläts i samma sällskap och statsministern talade i sträng ton på en presskonferens. 

"Kom inte med undanflykter", uppmanade han svenskarna.

När vi ska undvika trängsel har frågan om hur en sån händelse som Black Friday ska kunna genomföras. Ett vanligt år innebär den mycket trängsel i butikerna när kunderna jagar efter de hetaste erbjudandena.

Tidigare i veckan sa också Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson till TV4 att han tyckte att Black Friday skulle ställas in. 

Men när frågan ställdes på torsdagens presskonferens var det ett litet annat svar – som var något av ett glädjebesked för Sveriges e-handlare.

"Vi ser att det finns stora risker och kan innebära situationer där människor trängs ihop i trånga sammanhang", sa Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

"I grunden är vi oroliga för att om man genomför Black Friday-reor med lockpriser kan människor bryta mot rekommendationerna, handla istället på webben."

Redan nu har flera butikskedjor börjat vidta åtgärder. I går gick Media Markt ut med att de ska erbjuda kunderna munskydd och bland annat Stadium har sagt att de styr om sina reor mot nätet.

I veckans avsnitt av Breakit Live diskuterade Nakds vd Jarno Vanhatapio, Backing Minds grundare Susanne Najafi och Breakits reporter Caroline Englund e-handlarnas dilemma kring Black Friday. Kolla in avsnittet här:


 

Läs mer

Dustin tar 25 miljoner kronor i engångskostnad för effektivisering – ska ge besparing på 40 miljoner per år

Så går det för Nakd i krisen – "Redo för alla scenarion"

Amazons Sverigechef om jättens satsning: “Vi anpassar oss efter vad svenskarna vill ha”

Läs fler artiklar
LÄS MER