Petter Stordalen säljer sitt bokförlag till Bonnier: "En perfekt partner"

Strawberry publishing
Petter Stordalen säljer sitt bokförlag till Bonnier: "En perfekt partner"

Petter Stordalen ville bli stor inom böcker. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT.

Tobias Blixt

Reporter

Hotellmagnaten säljer sitt bokförlag.

Hotellmiljardären Petter Stordalen säljer sitt bokförlag Strawberry Publishing till svenska Bonnier books. Det framgår av ett pressmeddelande. Bonnier köper 70 procent av förlagsgruppen i affären, där Petter Stordalen och övriga grundare behåller ett delägande på 30 procent.

“Bokbranschen befinner sig mitt i stora omvälvningar och om vi ska fortsätta att vara snabba och offensiva och samtidigt rusta oss digitalt måste vi stärka förlaget både ekonomiskt och strukturellt. Bonnier Books är en perfekt partner i den meningen ─ de har den tyngd, historia och de förlagsmuskler vi behöver för att fortsätta vår tillväxt och utmana konkurrenter”, säger Petter Stordalen, delägare i Strawberry Publishing, om affären.

I Sverige har Petter Stordalens bokförlag tidigare förvärvat förlaget Bazar, vilket gav dem rättigheter till bland annat storsäljaren Paulo Coelho.

Berättelser är viktiga

Den norske hotellkungen har tidigare förklarat satsningen med en vilja att visa att det var möjligt, liksom att vi lever i en ny våg av storytelling. Analysen var att det fanns ett behov av berättelser som var större än någonsin – vilket i sin tur gör författarna viktigare än någonsin.

"Det är samma sak som drev mig in i hotellbranschen – att alla säger att det inte går. En finansanalytiker ringde mig och sa: 'Fan Petter, varför gör du detta? Publishing var det sista jag kunde föreställa mig att du skulle investera i'", sa Petter Stordalen då.

Han beskrev också satsningen som långsiktig. 

"Jag har gott om tid. Jag ska inte sälja, inte börsnotera. Jag har ett evighetsperspektiv. Och jag har lagt upp ordentligt med pengar, sa han.

Men nu köper Bonnier alltså majoriteten av förlaget.

Tunga författarnamn ingår i köpet

I köpet ingår rättigheter till böcker från författare som Jørn Lier Horst, Anne B. Ragde, Unni Lindell, Camilla Läckberg, Sophie Elise, Sally Rooney och Jojo Moyes..

“Norden är vår hemmamarknad och att kunna stärka vår position i Norge är strategiskt viktigt för oss. Att Strawberrys författare, medarbetare och ägare på så kort tid har hunnit göra ett stort avtryck på den norska bokmarknaden är inget annat än imponerande. Jag ser mycket fram emot välkomna nya kollegor och författare till Bonnier Books och fortsätta tillväxtresan”, säger Håkan Rudels, vd Bonnier Books.

Förlagsgruppens omsättning ökade från 4 miljoner norska kronor till över 100 miljoner mellan 2017 och 2019.

Köpet granskas av den norska konkurrensmyndigheten innan affären kan godkännas.

Redan i maj sålde Stordalen de svenska och danska delarna av förlaget till just Bonnier.

Läs fler artiklar
LÄS MER