Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med NetSuite

Klart du ska bygga en enhörning – men har du koll på ”förbränningsmultipeln”?

Med en riktigt skalbar affärsmodell är det möjligt att växa kraftigt samtidigt som man vänder till lönsamhet på bara några år. Men det gäller att hålla företagets "Burn Multiple" i schack.

Med investerarnas pengar i handen är det lätt att gå bananas när det gäller höga löner och tjusiga kontor. Problemet är bara att pengarna så småningom tar slut, och ska då ha omsatts i en affärsmodell som kan skalas upp på ett hållbart sätt.

Riskkapitalisten David Sacks var ett av toppnamnen på Paypal innan han grundade bolaget Yammer, som han sålde till Microsoft. I dag är han medgrundare till Craft Ventures, som investerar i startups i tidiga skeden.

Betyg på effektiv kapitalanvändning

Sacks har myntat begreppet förbränningsmultipel (”Burn Multiple”) för att illustrera det viktiga sambandet mellan kostnadskostymen och tillväxt genom de nya ARR-affärer (Annual Recurring Revenue) som dras in i företaget. Hela konceptet bygger på snabbväxande SaaS-bolag, men principen kan egentligen appliceras på alla typer av verksamheter.

Genom att dividera företagets förbränningstakt med de nya ARR-intäkterna får vi ett tal som helst ska vara så lågt som möjligt (under 1.0 anses ”amazing”). Tanken är alltså inte bara att snåla med plånboken – men overheadkostnaderna ska helst inte öka mer än kundtillströmningen.

Avslöjar snabbt problem

Ekvationen är enkel: en startup som under en period bränner 20 miljoner och drar in 10 miljoner i nya ARR-intäkter har en fullt rimlig multipel på 2.0. Om relationen istället är 50 miljoner respektive 10 är resultatet 5.0 – man bränner pengar som ett storbolag men har tillväxt som en startup.

På så sätt är förbränningsmultipeln ett effektivt verktyg eftersom den tydligt kan flagga för bolagets underliggande problematik.

Sacks menar att om du behöver investera så kraftigt (3.0 eller mer) för att nå tillväxt, ja då kanske det är något som är fel. Är produkten verkligen rätt för vår marknad? Är försäljningen för ineffektiv? Varför har vi så höga kostnader i det här skedet?

Enhörning vid horisonten?

På NetSuites insiktsblogg Brainyard har man tagit fram en Burn Multiple Calculator med sex fiktiva exempel på uträkningar. Dessutom ingår en bolagsvärdering på 20 x omsättningen, vilket kan vara kittlande för den som drömmer stort.

I dessa exempel dyker vinsten i regel upp år tre, fyra eller fem, beroende på vilken förbränningsmultipel man lyckas nå. Helst ska denna siffra förstås sjunka något med tiden, när ny införsäljning inte längre är förenat med lika höga nya kostnader.

För potentiella investerare kan måttet vara extra relevant, eftersom det visar på framtida potential och hur grundarna hanterar pengar.

Det är också viktigt att kunna växa hållbart tillsammans med sin infrastruktur. Ett molnbaserat, skalbart affärssystem är en del av lösningen när verksamheten blir allt mer komplex med tiden.

Läs mer om hur er verksamhet kan växa tillsammans med ett molnbaserat affärssystem från NetSuite!

Läs mer