Sök

Annonssamarbete med Samsung

När allt styrs i en app: ”Med uppkopplade element kan vi använda sommarstugan betydligt mer”

SamsungConnected Living

Christian von Essen

Christian von Essen

Skribent

Det uppkopplade livet är bekvämt och effektivt. Nu letar sig möjligheterna in i allt fler delar av tillvaron. För tvåbarnspappan Alex Cugler har Samsungs app SmartThings förenklat livet betydligt.

Alex Cugler bor i en lägenhet i Stockholms innerstad med två barn, 9 och 11. Resan mot ett uppkopplat hem inleddes redan när barnen var små.

”Jag byggde en lösning så att lamporna tändes automatiskt i hallen när de skulle gå på toa mitt i natten. Men de tändes bara om sensorerna hade märkt rörelse i deras rum först, eftersom vi fortfarande ville kunna smyga in och kolla till dem utan att de vaknade.”

Läs mer om Samsung Connected Living här!

Han fortsatte utforska möjligheterna med SmartThings hubb och Samsungs app SmartThings, och kopplade på allt fler sensorer och smarta lampor från olika tillverkare. I dag använder han en digital röstassistent mitt i lägenheten, som i sin tur skickar uppgifter om olika ”scener” till appen.

SmartThings-appen gör precis det jag vill och har stöd för otroligt många olika prylar. 

”Det är skönt att kunna hantera belysningen med röststyrning. Barnen kan gå in i vardagsrummet efter skolan och säga att de vill kolla på tv, då dämpas ljuset medan tv:n sätts på. De vet inte ens om att allting styrs via SmartThings-appen i grunden.”

Kan öppna dörren på distans 

I dag använder familjen ett digitalt lås på ytterdörren som också kan styras i appen. På så sätt kan Alex Cugler låsa upp ifall barnen glömt sin nyckel eller om en hantverkare behöver komma in i lägenheten.

”Jag kan inkludera det digitala låset i de scener jag skapar. När jag säger 'god natt' kontrolleras till exempel att dörren är låst samtidigt som lamporna i lägenheten släcks. Jag har också automatiserat så att lamporna hålls släckta så länge jag befinner mig utanför kvarteret med min mobil.”

Lättare ta sig till landet

Med ett landställe finns alltid ett extra stressmoment över att inte kunna hålla koll på två hushåll samtidigt. Under frysen och diskmaskinen i lägenheten har han därför installerat sensorer som pingar i appen ifall det skulle uppstå vattenläckage. En sensor vid förrådet larmar om någon skulle bryta sig in.

Men det mest revolutionerande har på senare år varit de uppkopplade elementen i sommarstugan.

”Dels har jag ställt in så att elementen i stugan automatiskt sätts igång ifall temperaturen sjunker under sex grader. Sen stängs de av igen vid nio grader. När vi ska ut över helgen kan jag sätta på värmen innan vi åker så att det är uppvärmt och behagligt direkt när vi kommer. Det gör att vi i praktiken kan få flera månaders extra vistelse varje år,” säger Alex.

Han är mycket nöjd med att allting kan styras i samma gränssnitt.

”SmartThings-appen gör precis det jag vill och har stöd för otroligt många prylar från olika leverantörer. Det är enkelt att sätta upp olika scener, och röststyrningen i den digitala assistenten gör det extra smidigt även för barnen att använda funktionerna.”

Vill du också göra vardagen enklare och roligare? Se vilka produkter du kan koppla upp och läs mer om Samsung Connected Living!

Läs mer