Sök

Colive vill lösa bostadsbristen – öppnar Sveriges största coliving-hubb

ColiveProptechBostad

Jonas Häggqvist och Katarina Liljestam Beyer. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Svenska Colive storsatsar på delningslägenheter och smarta proptech-lösningar. Ska erbjuda tusentals bostäder – inom bara några år.

Sverige är ett land med många ensamhushåll och utvecklingen på bostadsmarknaden har lett till kraftigt ökade priser för bostadsrätter och evighetslånga köer i städerna. En av lösningarna skulle kunna vara att dela på ytorna i större utsträckning.

Det är i alla fall vad den svenska proptech-startupen Colive satsar på. De har som mål att inom 5 år erbjuda så mycket som 7.000 boenden genom sina delningsbostäder. Det handlar om lägenheter där 5-6 personer bor tillsammans och delar på gemensamma ytor – ganska likt kollektivboenden som var populära på 70-talet men med en modern tvist.

Tidigare har Colive testat konceptet i en fastighet på Södermalm i Stockholm och i ytterligare en fastighet på Lidingö. Nu öppnar bolaget Sveriges största coliving-hubb med Parkstråket i Haninge söder om Stockholm, med 17 delningslägenheter som totalt ska samla drygt 100 personer.

Men om bolaget får som de vill är det bara början.

“Konceptet med coliving är inget nytt i världen, men här i Sverige har det inte hänt särskilt mycket på den fronten över åren”, säger Katarina Liljestam Beyer.

Skapar mjukvara för coliving

Utöver att hyra ut delningslägenheter genom andra fastighetsägare utvecklar bolaget en proptech-lösning för hyresgästerna som ska kunna säljas vidare till andra aktörer.  

Den lösningen gör att man bland annat kan matcha ihop hyresgäster med varandra automatiskt, liksom att digitalisera hyreskontrakt och tillföra andra funktioner för hyresgästerna. Enligt Katarina Liljestam Beyer är det svårt att driva delningsbostäder som lönsamma bolag på grund av att det har saknats bra teknisk infrastruktur.

“Det är inga konstiga saker egentligen, det är bara okonventionellt i branschen. Men planen framåt är att vi bygger en proptech-lösning för en sömlös bostadsupplevelse med tjänster för exempelvis delningsekonomi”, säger Katarina Liljestam Beyer.

Bland tjänsterna som skulle vara aktuella att samla kring coliving-konceptet nämns bland annat bilpooler och matleveranser. Idag samarbetar bolaget med Ikea för inredning av fastigheternas ytor.

Samarbetar med fastighetsägare

Colive har tidigare i år tagit in fastighetsbolaget Wallenstam som delägare i en nyemission på 40 miljoner kronor (de har även investerat i bostadsappen Tmpl och i coworking-bolaget Convendum), liksom en runda på 7,6 miljoner under 2019 med en rad entreprenörer och affärsänglar som exempelvis Lars Rydén och Göran Garberg, som låg bakom co-workingbolaget United Spaces.

Det är också Wallenstam som bygger fastigheten i Haninge där Colive slår upp sin första stora verksamhet. Colive samarbetar också med Wallenstam i ett projekt i Göteborg liksom med kommunala LKF i Lund.

Det är ganska stora kliv från 100 bostäder till 7000, hur ska ni nå dit på fem år?

“Det är naturligtvis ett ambitiöst mål, men fullt möjligt. Nyligen meddelade vi projekt i Nya Barkarby med flera hundra boende, vi har signade projekt i Göteborg och i Lund och sen även ett ytterligare projekt i Stockholm och ett flertal projekt som vi inte kan prata om ännu.”

Bostäderna som byggs ska utöver att erbjuda boenden till personer som kanske främst är i åldrarna 20–35 och som är i behov av mer kortvariga lösningar, även vara utformade för att erbjuda ytor för coworking och större gemensamma aktiviteter. 

Under 2019 omsatte Colive cirka 1,1 miljoner kronor, enligt Katarina Liljestam Beyer. De nu lanserade hubbarna, Parkstråket inräknat, omsätter cirka 10 miljoner kronor tillsammans på årsbasis.

Läs mer