Apple ska halvera App store-avgifter för mindre utvecklare

Spotify Apple
Apple ska halvera App store-avgifter för mindre utvecklare

Finwire / Breakit

Kritiserade app-skatten halveras – men inte för jättarna.

Apples avgift för alla köp som görs genom deras ekosystem har varit kraftig kritiserat av flera stora techbolag under året. Svenska Spotify och speljätten Epic Games gick exempelvis nyligen samman med ett antal andra företag för att sätta press på Apple.

Spotify och de andra bolagen har bland annat krävt att apptillverkarna ska slippa höga avgifter, att det saknas alternativ till Appstore i Apples operativsystem och att Apple slutar med att utnyttja sin kontroll över operativsystemet till fördel för sina egna tjänster.

Spotifys har tidigare också anmält Apple till EU:s konkurrensmissionär.

Nu meddelar alltså Apple att de ska sänka avgiften, men inte för bolag som Epic Games och Spotify. Istället är det mindre app-utvecklare som drar in mindre än 1 miljon dollar.

Exakt hur stor andel av utvecklarna som påverkas av den nya prissättningen har Apple ännu inte avslöjat.

Däremot ska bolaget ska ge ut mer detaljerad information under nästa månad. Och vid starten av 2021 är det tänkt att de nya reglerna ska börja gälla.

Mindre bolag får sänkt avgift

"Småföretag utgör den globala ekonomins ryggrad och är den viktigaste drivkraften till innovation och möjligheter i samhällen världen över. Vi lanserar det här programmet för att hjälpa småföretagare att utveckla sin kreativitet och framgång på App Store och att skapa kvalitetsappar som våra kunder gillar”, säger Apples vd Tim Cook i ett pressmeddelande.

För alla bolag som omsätter mindre än 1 miljon dollar kommer alltså avgiften på 15 procent att gälla. De bolagen kan också ansöka om att även kvalificera sig för samma avgift för nästkommande kalenderår.

Det är redan tidigare så att prenumerationstjänster, som Spotify, har 15 procent i avgift när prenumerationen blir äldre än 1 år.

Amerikanska kongressen, Europeiska Unionen, amerikanska justitiedepartementet samt amerikanska handelskommissionen undersöker just nu Apple och andra teknikbolag på konkurrenshämmande grunder.

Läs fler artiklar
LÄS MER