Urban Oasis fyller kassan med 10 miljoner – ska bygga megafarm mitt i Stockholm

Urban OasisFoodtech

Teamet bakom Urban Oasis. Foto: Felix Fricke

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

"Vi vill förändra hur livsmedel produceras och konsumeras."

Vertikalodling har blommat upp som ett alternativ till de större odlingarna som ligger utanför städerna. Fördelen är att odlingen inte tar lika stor plats och därför kan placeras inne i städerna och på det sättet minskar transporter.

En sån satsning är Urban Oasis som sedan 2017 har haft en pilotanläggning i ett bergrum under ett bostadskvarter i Liljeholmen i Stockholm. 

Nu är det dags att skala upp verksamheten och tar därför in 10,5 miljoner från bland annat Yobi Partners som leds av Toni Nijm som bland annat satsat i 3d-bolaget Simpygon.

"Vi vill förändra hur livsmedel produceras och konsumeras", säger vd:n och grundaren Albert Payaró Llisterri i ett pressmeddelande.

"Idag importerar Sverige grönsaker till ett värde av mer än 25 miljarder kronor. Genom att odla där människor bor minskar vi inte bara transporter och klimatpåverkan utan framför allt får vi grönsaker som är mycket färskare, smakar mer och är helt obesprutade."

Pengarna som nu kommer in ska användas till att bygga vad bolaget kallar en Megafarm som ska öka produktionskapaciteten upp till 20 gånger.

Redan idag säljs bolagets produkter av bland annat Ica, Coop och Mathem.

Läs mer