Robyns techfestival för tjejer gör comeback – dubblar storleken

Breakit - Robyns techfestival för tjejer gör comeback – dubblar storleken

KTH:s rektor Peter Gudmundson och Robyn. Foto: Märta Thisner.

Sara Lindmark

Reporter

Intresset har varit så stort att antalet platser på Teklafestivalen fördubblats.

För andra året i rad får tjejer mellan 11 och 18 år chansen att prova på olika typer av teknik under en dag. Syftet är att bredda och modernisera bilden av vad teknik är, lyfta fram kvinnliga förebilder inom teknik och att ge fler tjejer möjligheten att komma underfund med hur de själva vill och kan använda sig av teknik.

Över 1.500 anmälningar har kommit in. Antalet deltagarplatser utökades därför till 400, jämfört med 200 förra året. Teknikfestivalen arrangeras även detta år av musikstjärnan Robyn i samarbete med KTH.

“Teknik är ett av de områden som påverkar samhällets utveckling mest av allt just nu, så det är självklart att tekniken ska formas av alla som vill vara med och göra det. Men det tar tid, säger Robyn.

Som yngre tjej upplevde hon inte att hon blev uppmuntrad att utforska sina teknikintressen lika mycket som killar.

“Jag tänker att Tekla vill bidra till att främja tjejers nyfikenhet på saker som annars inte ligger så nära till hands för dom och avdramatisera den här miljön,” säger Robyn.

Årets upplaga av festivalen äger rum den 9 april på KTH. Under dagen kan besökarna välja mellan 28 olika aktiviteter, däribland robotprogrammering, speldesign, 3D-printing, musikproduktion och rymdforskning.

Läs fler artiklar
LÄS MER