Sök

Antler går samman med tunga spelare – för att skapa 1000 nya bolag

Antler

Livia MooreFoto: Press/Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

”Ur kriser föds möjligheter och vi tror att de som bygger bolag nu kommer vara i en stark position framöver när det kommer till tillväxt och expansion”, säger Antlers Livia Moore.


Startupgeneratorn Antler grundades i Singapore 2017 av norrmannen Magnus Grimeland. För två år sedan etablerade sig Antler i Stockholm och har därefter investerat i en rad svenska bolag som DigIP, Traxlo, Tradebay och Buddywise .

Förutsättningarna för bolag har som bekant förändrats markant under det gångna året, och den pågående pandemin fortsätter att slå hårt mot såväl företagen som ekonomin och samhället i stort.

Livia Moore, som är Associate Partner på Antler, berättar att det ändå gått bra för dem under Covid-19.

”Trots pandmin finns det otroligt många investerare som ser enorma möjligheter inom teknik, det är fantastiskt, och det går bra för våra portföljbolag. Ett exempel är NAG Studios som rest 1 miljon dollar”, säger Livia Moore. 

Samtidigt kommer återhämtningen att ta tid – och här har nya företag och entreprenörer en viktig roll att spela i utvecklingen. Här vill Antler göra skillnad och lanserar nu, tillsammans med en rad partners, satsningen ”Restart the Future” med målsättningen att skapa 1.000 nya bolag under de kommande två åren. Satsningen består av tre olika delar; entreprenörsskola, tävling för affärsidéer samt coachning och events med framgångsrika entreprenörer och företagsledare

Idén till ”Restart the future” föddes redan i våras när pandemins första våg slog till. 

”Nya jobb skapas genom nya bolag. Vi behöver fler nya företagare i Sverige efter coronakrisen för att minska arbetslösheten, inte minst ungdomsarbetslösheten, samt öka framtidsoptimismen i landet”, säger Livia Moore. 

Backas av Ericsson och Amazon 

Tretton huvudpartners har gått in som sponsorer. Bland bolagen hittar vi exempelvis Ericsson, Nordea, Amazon Web Services, Stena, Werlabs, Lannebo Fonder och Carnegie. Antler samarbetar även med ett 30-tal organisationer som exempelvis Geek Girl Meetup.  

Här är de olika delarna; 

# Entreprenörsskolan baserar sig på en digital utbildning som sträcker sig över 5 veckor, och ska fungera som en guide för dem som vill bygga bolag. Det inkluderar delar som att identifiera och lösa problem, sätta ihop team, analysera marknaden samt pitcha och resa kapital. Här sätts deltagarna även i kontakt med investerare, partners och andra entreprenörer. Utbildningen är öppen för alla och kommer att gå av stapeln vid tre tillfällen under nästa år. 

# Idétävlingen går ut på att samla in tusentals affärsidéer som vill förbättra världen där ett antal utvalda bidrag kommer att vinna startupstöd och coaching från partners och profiler som Linnéa Kornehed, Ash Pournouri och Hjalmar Winbladh. 

# Coachingen: Existerande team och bolag kommer att ha möjlighet att ansöka om ett antal coaching-tillfällen med experter inom Restart the Future-nätverket.

Tanken är att entreprenörer och företag ska hitta synergier genom exempelvis samarbeten eller medarbetare som själva deltar i utbildningarna. 

”Det har varit en fin respons från väldigt många företag. Entreprenörskap, bolagsbyggande och ökad sysselsättning är kanske viktigare än någonsin nu. Vi behöver slå våra kloka huvuden ihop och arbeta tillsammans”, säger Livia Moore. 

"Ur kriser föds möjligheter"

Flera av våra mest framgångsrika bolag har skapats i kriser, som exempelvis Spotify, men att satsa i en pandemi kan också vara skrämmande. Livia Moore menar att det aldrig varit en bättre tid än nu när det kommer till att starta bolag. Hon pekar bland annat på transformationen inom ed-tech och distansarbete. 

”Ur kriser föds möjligheter och vi tror att de som bygger bolag nu kommer att vara i en stark position framöver när det kommer till tillväxt och expansion”. 

Antlers förhoppning är att satsningen ska hjälpa dem att hitta nya stjärnor och bolag. 

"Genom att öppna upp en del av vår modell till allmänheten hoppas vi kunna inspirera fler att bli entreprenörer och i förlängningen kunna hitta fler riktigt drivna grundare som vill bygga bolag tillsammans med oss”, säger Livia Moore. 

Läs mer