Sök

Modernas corona-vaccin 94,5 procent effektivt

Corona

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Börserna stiger på beskedet.

Den globala pandemin ligger som en våt filt över världsekonomin. När nu allt fler länder stänger ner helt igen eftersom smittotalen går upp längtar många efter ett vaccin. 

Och det börjar kommer flera positiva nyheter om det. I förra veckan berättade Pfizer att de hade fått goda resultat på sin vaccinkandidat.

Nu meddelar Moderna att de uppnådde en statistiskt säkerställd effektivitet om 94,5 procent i sin storskaliga fas 3-studie COVE, enligt den första interimsanalysen. Det framgår av ett pressmeddelande.

Mer än 30 000 patienter har deltagit i studien i USA.

I den första interimsanalysen har 95 deltagare studerats. Den primära ändpunkten om vaccinets effektivitet blev 94,5 procent bland dessa. 15 av deltagarna var över 65 år och 20 deltagare var från "diverse communities".

Inga större säkerhetsrelaterade bekymmer rapporterades, och vaccinet var generellt väl tolererat.

Världens börser stiger på beskedet. Studieresultaten kan komma att ändras i takt med att analysen tar in data från fler deltagare, men resultaten är initialt lovande.

Klarar högre temperaturer

Moderna meddelar också att analysen visar att vaccinet är stabilt vid vanliga kyltemperaturer mellan 2 till 8 grader i 30 dagar. Det är bättre än Pfizers vaccin som kräver betydligt lägre temperaturer. 

Detta markerar också en betydlig ökning från den tidigare uppskattningen från Moderna om sju dagar. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det betyder också att det kan förvaras och lagras i vanliga kylskåp vilket gör leveranser och förvaring betydligt enklare.

Ser man till helhetsbilden förblir mRNA-1273, som vaccinet fått som namn, stabil vid frystemperaturer i upp till sex månader, vid kylda förhållanden i upp till 30 dagar och vid rumstemperatur i upp till 12 timmar.

Moderna bedömer att deras investeringar i mRNA-relaterad leveransteknik och tillverkningsprocesser kommer tillåta bolaget att lagra och leverera deras vaccin mot covid-19 i temperaturer som är vanligt förekommande i lättillgängliga frysar och kylskåp, vilket eliminerar en potentiell flaskhals.

Läs mer