Sök

Pär Svärdson om kritiken mot Apotea: "Detta har gått fel"

Apoteae-handelNätapotek

Foto: TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

För några veckor sedan avslöjades missförhållanden bland de som arbetar på nätapoteket Apotea. Nu berättar Pär Svärdson vad som gick fel och vilka åtgärder som ska vidtas.

Nätapoteket Apotea har varit en riktigt framgångssaga och grundaren och vd Pär Svärdson, som tidigare byggt upp Adlibris, har hyllats för sitt företagsbygge. Förra året omsatte bolaget nästan 3 miljarder och ökningen har bara fortsatt när e-handeln exploderat när corona-pandemin blåst in över Sverige.

Men under den senaste tiden har bolaget också fått stark kritik. I en granskning som tidningen ETC har gjort har flera anklagelser om missförhållanden kommit fram.

Tidningen har pratat med ett 30-tal anställda som vittnar om stress, sexuella trakasserier, kameraövervakning och till och med att de anställda blivit instängda. 

Facket har nu inlett en utredning kring detta och enligt Jörgen Gustavsson som är ombudsman för Unionen i Uppland finns indikationer på att det som framkommer i granskningen stämmer.

“Det pekar på att det som står i ETC-tidningen är upplevelser som våra medlemmar har. Det handlar dels om att de känner sig övervakade, men också att det förekommer kollektiva bestraffningar. De upplever att det är en väldigt stressig miljö”, säger Jörgen Gustavsson till DN.

Hann inte anställa

Pär Svärdson säger till DN att de som arbetar på lagret utgör 90 procent av företaget och att det är extremt viktigt att de trivs.

Han pratar också om en möjlig orsak till problemen.

“Vi hann inte anställa chefer i samma utsträckning, vilket har gjort att kommunikationen brustit. Hade vi vetat att det skulle bli en sådan extrem situation hade vi planerat för det och anställt fler inför våren. Nu när vi tittar kritiskt i backspegeln blev det nog för mycket på en gång”, säger han till DN

För att förbättra arbetsklimatet ska Apotea nu anställa fler seniora chefer, anordna utbildningar inom arbetsmiljö samt göra undersökningar bland de anställda.

För några veckor sedan diskuterades arbetsmiljöproblemen på Apotea i Breakits podcast. Se diskussionen i spelaren.

 

Läs mer