Sök

Vois elsparkcyklar får "ögon" – ska kunna se fotgängare

VoiElsparkcykel

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Datorseende ska hjälpa elsparkcyklarna att se fotgängare.

Elsparkcyklarna har stormat in över västvärldens städer och både roat och irriterat. Roat de som gillar att åka men kanske också irriterat de som har snubblat över liggande elsparkcyklar på gatorna eller fått väja när en sparkcykel har susat förbi.

Men nu kanske det går att hitta en lösning, åtminstone på det sista problemet. 

Svenska Voi har nämligen inlett ett samarbete med bolaget Luna som gör så elsparkcyklarna kan se och reagera på fotgängare eller trottarkanter. Tekniken gör det också möjligt att kontrollera var elsparkcyklarna kan köras och var de kan parkeras på ett säkert sätt.

"Vi tror att den här typen av banbrytande teknologi kan hjälpa till att skapa städer för människor", säger Fredrik Hjelm, vd och medgrundare på Voi i ett pressmeddelande.

"Vi vill se till att myndigheter ser det som en självklarhet att ta elsparkcyklar i beaktning när de planerar städerna."

Tekniken bygger på kamerasensorer och AI-algoritmer och gör att elsparkcykeln kan känna av om den kör på ett område med många fotgängare, och agera genom att till exempel sänka maxfarten.

Till en början ska systemet testas i brittiska Northampton för att samla in data om framförallt fotgängare. Först efter det kan systemet rullas ut brett.

Läs mer