Pär-Jörgen Pärson: “Genidraget som gör att Voi och Tier kommer vinna kriget”

NorthzoneVoiElsparkcykel

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Pär-Jörgen Pärson är övertygad om att Voi och Tier vinner elscooter-kriget – och dömer ut de amerikanska jättarna.


I veckan har nyheterna om elsparkcyklar duggat tätt. Det tyska bolaget Tier har stängt en runda på över två miljarder kronor, och i samma veva avslöjade vi även att svenska Voi vill ta in en miljard kronor. 

I dagens avsnitt av Breakit Live gästades vi av stjärninvesteraren Pär-Jörgen Pärson som är partner på Northzone, som investerat tungt i Tier. Tier är även det bolag som stuckit ut mest under pandemin då de fortsatt att gasa medan konkurrenterna dragit i handbromsen. 

“Tier var den enda som behöll lyset på genom hela pandemin och det har visat sig vara ett genidrag. Det skapade plattformen för den här stora kapitalanskaffningen, för de har växt om alla andra”, säger Pär-Jörgen Pärson. 

Pär-Jörgen Pärson spår att det är Tier och Voi som kommer att nå världsherravälde på elscooter-marknaden, snarare än deras amerikanska konkurrenter Bird och Lime vars produkter han beskriver som “rent ut sagt dåliga”. Han menar kort och gott att de halkat efter utvecklingsmässigt och inte längre är konkurrenskraftiga. 

“Det är bara på grund av att de har bra finansiering som de fortfarande ändå är relevanta, men de måste nog öka sin utvecklingshastighet om de överhuvudtaget ska överleva”, säger Pär-Jörgen Pärson. 

Öppnar för sammanslagningar 

När Breakit intervjuade Tiers grundare Lawrence Leuschner i veckan avslöjade han att det tidigare funnits planer på att slå ihop Voi och Tier. Lawrence Leuschner berättade även att han har en nära relation till Voi-vd:n Fredrik Hjelm och att ”de pushar varandra”. 

På frågan om huruvida de två bolagen kan komma att slås ihop svarar Pär-Jörgen Pärson att ”det inte är omöjligt att det blir så”. 

“I grund och botten så är det Lawrence och Fredrik och bestämmer det”.

En annan faktor som gynnar de europeiska bolagen är hemmaplanen. Det ligger Bird och Lime till last att den amerikanska marknaden är betydlig svårare att erövra än den europeiska, enligt Pär-Jörgen Pärson.. 

”Många amerikanska städer är byggda för bilåkning. Att ställa sig på en scooter är inte lika naturligt som i de europeiska städerna”. 

Se hela Breakit Live här

Läs mer