Sök

Apotea vidtar åtgärder för att förbättra arbetsmiljön: "Arbetar hårt"

Apoteae-handel

Pär Svärdson, vd på Apotea. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

"Vi arbetar hårt för att stärka arbetsmiljön på lagret", säger Pär Svärdson.

Nätapoteket Apotea har varit en riktigt framgångssaga och grundaren och vd Pär Svärdson, som tidigare byggt upp Adlibris, har hyllats för sitt företagsbygge. Förra året omsatte bolaget nästan 3 miljarder och ökningen har bara fortsatt när e-handeln exploderat när corona-pandemin blåst in över Sverige.

Men under den senaste tiden har bolaget också fått stark kritik. I en granskning som tidningen ETC har gjort har flera anklagelser om missförhållanden på e-handelsjätten Apotea kommit fram.

Tidningen har pratat med ett 30-tal anställda som vittnar om stress, sexuella trakasserier, kameraövervakning och till och med att de anställda blivit instängda. 

Den sistnämnda händelsen ska ha inträffat i våras när pandemin slog till med full kraft och rekordmånga ordrar kommit in. Enligt en källa i personalen ska då arbetsledarna ha blockerat dörrarna och sagt att de fått "order uppifrån" om att ingen får lämna lokalen. Enda sättet att få komma ut var att jobba två och en halv timmes obligatorisk övertid.

"Att bli instängd och inte få gå hem kändes väldigt kränkande", säger källan till ETC.

Facket kallar till förhandling

Fackförbundet Unionen, som de anställda är anslutna till, har inlett en granskning av arbetsförhållanden på lagret i Morgongåva.

"Vi har kontaktat medlemmarna för att se om de har samma upplevelse som framkommit i media", säger Unionens regionella ombudsman Jörgen Gustavsson till Svenska Dagbladet.

"Svaren vi har fått hittills visar att många har det. Så fort vi har all information kommer vi kalla till förhandling med Apotea".

Apotea: "Vi har vidtagit åtgärder"

I ett pressmeddelande säger Apotea att de har vidtagit åtgärder för att förbättra arbetsmiljön på lagret. 

"Det är olyckligt om tidigare eller nuvarande medarbetare har upplevt brister hos oss och vi arbetar hårt för att stärka arbetsmiljön på lagret", säger Apoteas vd Pär Svärdson i pressmeddelandet.

"Alla ska känna att vi är en professionell, trygg och bra arbetsgivare för våra medarbetares hälsa." 

Han säger också att bolaget växte snabbt när pandemin slog till och att det har förekommit incidenter där ledarskapet har brustit.

Bolagets vice vd Sara Ahnström ska nu lägga extra stort fokus på arbetsmiljöarbetet på lagret i Morgongåva och stötta cheferna på plats.

"Jag tycker att dialogen med fack och medarbetare är väldigt viktig och tillsammans ska vi göra arbetsplatsen ännu bättre", säger Pär Svärdson.

"Jag vill undersstryka att övervakning och sexuella trakasserier är fullkomligt oacceptabelt och vi har rutiner för att agera om något skulle inträffa." 

I slutet av nästa vecka kommer facket kalla till förhandling med Apotea.

Läs mer