Spotifys stjärnkodare Ludvig Strigeus får Polhemspriset

SpotifyStreaming

Ludvig Strigeus.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

"Det är en fantastisk stor ära".

Ludvig Strigeus är kodargeniet som helt själv byggde Spotifys första musikspelare. Men medan Daniel Ek och Martin Lorentzon har blivit kändisar har Strigeus valt att hålla sig relativt anonym.

Nu får han det äldsta tekniska pris som går att få när Sveriges Ingenjörer tilldelar honom Polhemspriset.

"Det är en fantastiskt stor ära för mig", säger Strigeus i ett pressmeddelande.

"Jag har hela tiden drivits av att grotta ner mig i tekniska detaljer, lära mig nya saker och hitta smarta lösningar på svåra problem, snarare än att bygga något primärt för att det ska få många användare.

Hans resa med Spotify började när den framtida streamingjätten köpte upp hans bolag µTorrent, ett gratisprogram för fildelning via torrentfiler. Rent konkret var det ett sådant program du behöver om du skulle ladda hem material via sajter som The Pirate Bay. Det hämtar bitar av filer från mängde av datorer, och sätter ihop dem till en färdig fil, till exempel en låt eller film.

Blev miljardär när Spotify gick till börsen

Spotifys köp gjordes primärt för att komma åt Ludvig Strigeus. Den affären gjorde också i förlängningen Ludvig Strigeus till miljardär – och gjorde Spotifys framgångssaga möjlig.

"Med effektiv programkod har Ludvig Strigeus flyttat fram gränserna för vad vi förväntar oss av mjukvara i allmänhet, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande i Sveriges Ingenjörer.

"Hans förmåga att utveckla avancerade applikationer med förvånansvärt lite datorkraft är kolossalt imponerande", säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

"Det känns riktigt kul att programmen jag utvecklat har fått så här enormt stor spridning över hela världen", säger Ludvig Strigeus i ett pressmeddelande.

Läs hela historien om Ludvig Strigeus här: Den osannolika miljardären – piratkodaren som byggde Spotify

Läs mer