Sök

Ett tiotal heltidsanställda tvingas gå från bitcoinbolaget KNC Miner

KNC Miner

Sam Cole, vd för KNC Miner. Foto: Press och ELIN LINDKVIST / TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Svenska KNC Miner gör sig av med en femtedel av arbetsstyrkan. Enligt grundaren beror det bland annat på tuff konkurrens från Kina.

En av Sveriges mest hajpade startups säger upp ett tiotal heltidsanställda, bekräftar bolagets medgrundare och vd, Sam Cole.

“Vi tvingas säga upp ett tiotal personer från vårt Stockholmskontor, våra serverhallar påverkas inte", säger han.

Så sent som för en månad sedan rapporterade vi att KNC har tagit in 25 miljoner kronor i riskkapital. Totalt har bolaget fått in 245 miljoner kronor sedan starten. Bland investerarna märks bland andra Creandum och Accel.

Bolaget sysslar dels med att gräva bitcoin själva men levererar även en molntjänst som andra grävare kan hyra in sig på.

Enligt Sam Cole beror uppsägningarna dels på att bolaget stötte på oväntad konkurrens och dels på att den förväntade sänkningen av energiskatten i Sverige drog ut på tiden.

Värt att notera i sammanhanget är att den svenska regeringen de facto har föreslagit en sänkning av skatten. Den dröjer dock till 2017.

“Det är framförallt från Kina konkurrensen kommer. Det kom in spelare som investerade 200-300 miljoner dollar i utrustning. Det slog hårt mot oss”, säger Sam Cole.

Varför anställde ni mer personal trots att ni visste att skattesituationen var oklar?
“Med samma konkurrenssituation som tidigare hade vi klarat av att skatten stannade kvar. Men nu har det blivit betydligt hårdare konkurrens, så de två sakerna tillsammans gjorde att vi blev tvungna att göra oss av med delar av personalen. I slutändan handlar det om matematik”, säger han.

Satsade ni inte lite högt där då?
“Vi spelar i grund och botten ett högt spel hela tiden. Det är så det är att driva en startup. Vi har vunnit konsekvent två år i rad. Nu måste vi bara börja vinna igen.”

Enligt källor till Breakit har bolaget även haft problem med att serverhallarna har tagit längre än förväntat att färdigställa.

Det ska ha gjort att själva bitcoingrävandet inte har kommit igång i tid - vilket medför uteblivna intäkter. Att det skulle påverka uppsägningarna dementerar dock Sam Cole.

“Ja, vi har haft vissa förseningar men det har inte påverkat uppsägningarna. Även om vi hade fått upp den senaste hallen före tiden så hade den övergripande situationen gett samma resultat som idag”, säger han.

Samtidigt som konkurrensen ökar är hela bitcoin-sfären i djup kris. I internationella medier har det den senaste tiden rapporterats om ett "inbördeskrig" i branschen. En av bitcoins mest framstående utvecklare, Mike Hearn, har bland annat lämnat communityt helt och dödförklarat kryptovalutan.

“När han lämnade scenen dök priset på en bitcoin omedelbart från 450 till 380 dollar och har inte återhämtat sig sedan dess. Det är klart att det har påverkat branschen men det är inte en av orsakerna till ändringarna hos oss”, säger Sam Cole.

Under 2014 omsatte KNC Miner 640 miljoner kronor och gjorde en förlust på 30 miljoner. Sam Cole säger att bolaget nu har positivt kassaflöde och men att det fortfarande går med förlust 2015 på grund av stora investeringar.

Läs mer