Ny storägare köper in sig i skosuccén Axel Arigato – satsar 570 miljoner: “Väldigt stolta”

Axel Arigato e-handel retail
Ny storägare köper in sig i skosuccén Axel Arigato – satsar 570 miljoner: “Väldigt stolta”

Towe Boström

Reporter

Snabbväxande Axel Arigato har fått en ny storägare.

Det svenska sneakersmärket Axel Arigato har gått som tåget under de senaste åren. Bolaget grundades av Albin Johansson och Max Svärd och med hjälp av marknadsföring i sociala medier och ett fokus på e-handel har de lyckats bygga en riktig modesuccé.

Under förra året landade nettoomsättningen på 177 miljoner kronor med ett resultat på minus 1,2 miljoner kronor. 

Nu står det klart att en ny storägare köper in sig i bolaget. Det är investmentbolag Eurazeo som investerar totalt 56 miljoner euro, motsvarande runt 570 miljoner kronor.

Investeringen gör Eurazeo till bolagets majoritetsägare. 

Huruvida investeringen görs i form av köp av befintliga aktier eller en nyemission framgår inte. Men enligt sajten Habit ska brittiska Vaultier7, som investerade 7,5 miljoner dollar i Axel Arigato, åtminstone ha sålt sina aktier i samband med affären.

Grundarna uppges dock stanna kvar i bolaget och är fortsatt storägare.

I pressmeddelandet kommenterar grundarna affären:

”Vi är väldigt stolta över företaget som vi har byggt såhär långt. Axel Arigato har etablerat en stark närvaro på premium-sneaker-marknaden och en stark kontakt med våra kunder”, säger Albin Johansson och Max Svärdh, grundare av Axel Arigato.

Grundarna pekar bland annat på deras ”direct to consumer”-strategi som en framgångsfaktor, det vill säga att de säljer produkter direkt till konsument via e-handel och butik utan mellanhänder.

”Att välja den bästa partnern för Axel Arigato var kritiskt för vårt fortsatta momentum”, säger grundarna om den nya investeraren.

Vill växa i Europa

Den nya ägaren ska nu hjälpa Axel Arigato att växa vidare, primärt på den europeiska marknaden. Det handlar bland annat om att investera i e-handeln och stärka sig på nyckelmarknader. 

Laurent Droin, som är vd för Eurazeo Brands, säger att de fastnat för Axel Arigato och beskriver varumärket som innovativt med hög potential. 

“Vi är glada över att teama upp med Max och Albin och vi ser fram emot att arbete med bolaget för att öka den internationella tillväxten, stärka den digitala plattformen och expandera inom reatil”, säger Laurent Droin. 

Eurazeo är ett globalt investmentbolag som har investerat i över 400 bolag. De har kontor i flertalet städer, som exempelvis Paris, New York, Sao Paulo, Seoul, Shanghai och London.

Axel Arigato grundades i Göteborg 2014. Bolaget har idag sex butiker, men säljer också via återförsäljare som Farfetch, MyTheresa, Ssense och varuhus som Le Bon Marché, Harrod’s och Saks Fifth Avenue.  

I årsredovisning framgår det även att ägarna gick in med 10,5 miljoner kronor under förra året för att stödja tillväxtplanerna. 

Läs fler artiklar
LÄS MER