Likviditetsproblem i krisen? Så säkrar du kassaflödet – och nattsömnen – utan att ta banklån

Capcito Graphoteket
Thorbjörn Lindquist, medgrundare av Graphoteket AB.

Thorbjörn Lindquist, medgrundare av Graphoteket AB.

”Coronavåren” blev ”coronaåret” – och kanske mer därtill. För många bolag innebär situationen en ansträngd likviditet. Allt fler upptäcker nu möjligheten att frigöra kapital från kundfakturor, snabbt och enkelt.

När företag plötsligt faller omkull är det inte nödvändigtvis lönsamheten, affärsmodellen eller kundstocken som är grundproblemet. Det handlar allt som oftast om likviditetsbekymmer.

Under en kris drabbas många simultant – en beställare som plötsligt går i konkurs, en underleverantör som inte kan få fram produkter eller en kund som behöver 90 dagar för att betala fakturan. Samtidigt måste du som företagare fortsätta betala in hyra, löner, moms och preliminärskatt varje månad. Ekvationen går inte ihop.

Läs mer om Capcitos lösningar för att stärka likviditeten.

Schysstare företagsfinansiering

Capcito såg tidigt att det fanns brister i branschens erbjudande för företag som behöver tillväxtkapital. De traditionella bankerna hade varken intresset eller kreditprocesserna för att hjälpa de entreprenörer som behövde hjälp snabbt. Andra digitala utmanare hade visserligen tagit sikte på mindre företag, men ofta på bekostnad av transparens och schyssta villkor.

Capcito grundades 2015 kring visionen om en schysst finansieringslösning som anpassar sig efter företagens behov, inte tvärtom. Företagets unika fördel ligger i en kreditbedömning som baseras på den senaste datan. Flera stora aktörer som SEB, Schibsted och Ventech finns bland ägarskaran.

LÄS MER: Fick insikt på semestern – nu hjälper hans teknik frustrerade företagare

Genom att erbjuda fakturaköp och en flexibel checkkredit, Capcito Flex, kan Capcitos kunder stärka kassan inom 24 timmar – istället för att behöva vänta flera veckor på bankens besked.

Capcito erbjuder även företagslån på upp till två miljoner kronor, och med en snabb och personlig kundtjänst guidar man företagare mot de finansieringslösningar som uppfyller deras specifika behov. 

”Omöjligt ligga ute med så mycket pengar”

En kund som dragit stor nytta av Capcitos tjänst är Graphoteket, en grafisk byrå i Hässleholm. Familjeföretaget har flera storkunder i bilbranschen, vilket har varit en stor trygghet under krisen. Men för att fixa projekten behöver man ligga ute med hundratusentals kronor mellan materialinköp och fakturabetalningar, som kan dröja 110 dagar.

“Det är nästan omöjligt att ligga ute med så mycket pengar,” konstaterar medgrundaren Thorbjörn Lindquist. “Man måste lägga alla ägg i samma korg under långa perioder.”

Likviditetsglappet löser han med Capcito Flex, en helt flexibel checkkredit. Tjänsten hjälper Graphoteket att öka likviditeten enligt behov.

“En storbank hade krävt lång handpåläggning och en massa annat som vi inte har resurser att lösa,” säger han. “För Capcito räcker det med att ha fakturan som säkerhet. Enklare än så kan det inte bli.”

Genom att använda utvalda kundfakturor som underliggande säkerhet, har Lindquist en kreditlina som ökar i takt med försäljningen. 

”Nu lyckas vi komma runt de långa betaltiderna,” säger han. “Capcito Flex hjälper mig att sova bättre om natten, för jag vet att likviditeten ordnar sig. Tjänsten är väldigt bekymmersfri och enkel.” 

Kontakta Capcito för att lära dig mer om flexibel checkkredit – och rusta företaget inför 2021.

Läs fler artiklar
LÄS MER