Sök

Annonssamarbete med Tillväxtverket

Gigapay-grundaren: ”Startup Swedens bootcamp fantastisk möjlighet för bolag i tidigt skede”

TillväxtverketGigapayfintech
Nöjda deltagare vid Startup Swedens Femtech-event 2019.

Nöjda deltagare vid Startup Swedens Femtech-event 2019.

Christian von Essen

Christian von Essen

Skribent

Genom Startup Swedens kostnadsfria acceleratorprogram kan nystartade bolag från hela landet få möjlighet att växa. På deras bootcamp i Stockholm fick Raiha Buchanan och hennes team en ordentlig injektion av kunskap och kontakter.

Startups är allt viktigare i det svenska näringslivet. Medan Sverige traditionellt har präglats av stora industribolag, är det i dag de entreprenörs- och innovationsdrivna aktörerna som kan bli framtidens stora vinnare.

Sedan 2016 har Tillväxtverket därför ägnat lite extra fokus på den här målgruppen genom initiativet Startup Sweden. Syftet är att erbjuda kunskap, insikter och nätverk i skräddarsydda och kostnadsfria acceleratorprogram för startups baserade i hela landet.

Hjälper gigplattformarna

Raiha Buchanan kommer från Nya Zeeland och har under de senaste tio åren gjort karriär på flera svenska fintechbolag. Sommaren 2019 medgrundade hon Gigapay, en mjukvarutjänst som hjälper gigplattformar att betala sin arbetskraft på ett korrekt och schysst sätt.

Nästa bootcamp äger rum i Stockholm 15-19 mars 2021. Läs mer här!

”Vi såg att allt fler valde att jobba på det här sättet,” säger hon. ”Men betalningssystemen var hopplöst utdaterade. Vi ville göra något nytt och bygga ett API som företagen enkelt kan integrera till för att hantera sina utbetalningar automatiskt.”

Bootcamps för startups i tidig fas

En viktig del av Startup Swedens verksamhet är deras veckolånga bootcamps, där startups får en ordentlig kunskapssköljning, kombinerat med pitchträning och nätverk. Raiha Buchanan och hennes medgrundare ansökte till Startup Sweden och lyckades knipa en av 11 platser på bootcamp i Stockholm.

”Det var väldigt intensivt, med olika fokusområden varje dag – bland annat försäljning, juridik och marknadsföring. Dessutom fick vi nätverka med både riskkapitalister och journalister, vilket var mycket värdefullt.”

Startup Sweden anordnar även bootcamps för scaleups, dessa syftar till att sänka trösklarna till andra marknader såsom UK och US.

Vann pitchtävling

Men den del som betydde mest för Gigapay där och då var möjligheten att utveckla sin pitch tillsammans med erfarna experter.

”Vi gjorde om vår pitch på bootcampet, och sen stod vi plötsligt och pitchade på scenen på Sthlm Tech Week. Vi vann till och med en pitchtävling på STING, och sen fick vi möjlighet att pitcha på Slush tillsammans med Startup Sweden. Det hade aldrig hänt annars.”

"En fantastisk möjlighet"

Med lång erfarenhet har Raiha Buchanan kunnat jämföra upplevelsen med andra bootcamps, och hon menar att det är stor skillnad i kvalitet. Dessutom är Startup Swedens aktiviteter helt kostnadsfria.

”Det är en fantastisk möjlighet, inte minst eftersom du får ett värdefullt nätverk och blir en del av ekosystemet. Alla startup-bolagen som är med hjälper dessutom varandra med kontakter och problemlösning.”

Största utmaningen för Gigapay framöver är att växa internationellt samtidigt som man säkerställer efterlevnad av lokala skatter och anställningsregler.

”Vi vill att allt ska vara korrekt, så vi skyndar långsamt. Nu har vi lanserat i Finland, och resten av Norden kommer så småningom,” avslutar Raiha Buchanan.

Läs mer om hur ditt företag kan ta hjälp av Startup Sweden!

Läs mer