H&M-bolaget Renewcell till börsen – vill ta in 800 miljoner kronor

H&M Renewcell Hållbarhet
H&M-bolaget Renewcell till börsen – vill ta in 800 miljoner kronor

Patrik Lundström, vd Renewcell. Foto: Pressbild

Towe Boström

Reporter

Storsatsar på nya fabrik.

Hållbarhet får en alltmer central och viktig roll i klädindustrin, och en av utmaningarna är att hitta lösningar för att återvinna kläder.  

Renewcell, som har H&M som minoritetsägare, är ett bolag som vill lösa det här genom att skapa ny textilråvara av gamla kläder. De har utvecklat en teknik går ut på att bryta ned bomullsfiber till cellulosamolekylnivå. I nästa steg kan materialet göras om till en massa, som sedan pressas ihop till ett tyg för att kunna bli nya kläder.

Nu meddelar Renewcell att de ska noteras på Nasdaq First North, och i samband med det siktar bolaget på att ta in 800 miljoner kronor, vilket framgår av ett pressmeddelande. 

Hälften av nyemission är redan garanterad av institutionella investerare som åtagit sig att teckna aktier för 444 miljoner kronor. Bland dessa finns exempelvis H&M Fashion, AMF Fonder och Swedbank Robur. 

Ska bygga en ny fabrik

I dagsläget klarar Renewcell av att producera 7.000 ton textil om året i bolagets svenska fabrik. Nästa steg i Renewcells utveckling är bygget av en ny fabrik i Sundsvall. Pengarna ska gå till att finansiera fabriken och den fortsatta tillväxten. 

Patrik Lundström, vd för Renewcell, säger att bolaget haft en fantastisk utveckling under det senaste året

”Allt är nu förberett för att snabbt öka vår kapacitet att leverera en produkt i stor skala till klädindustrin som är i stort behov av omställning till ny hållbar råvara. Jag ser fram emot att tillsammans med teamet leverera på våra tillväxtplaner och bygga Renewcell till en stor och lönsam massaproducent”, säger Patrik Lundström. 

I somras ägde H&M 10,5 procent av Renewcell. Något datum för noteringen har inte kommunicerats. 

Under förra året omsatte bolaget 6 miljoner kronor med ett minusresultat på 37 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER