Uber och Lyfts valvinst i natt – slipper att anställa förarna

Uber Lyft
Uber och Lyfts valvinst i natt – slipper att anställa förarna

Lyft och Uber Foto: TT

Tobias Blixt

Reporter

Uber och Lyft har lagt stora summor pengar på att få slippa ta arbetsgivaransvar för sina förare i Kalifornien. Nu verkar de få sin vilja igenom.

Samtidigt som världens blickar under natten mot onsdagen har riktats mot det stora valet i USA, där antingen Joe Biden och Donald Trump kommer att bli president, så har väljarna i Kalifornien även röstat i en helt annan fråga.

Under tisdagen röstade Kalifornien igenom proposition 22 – ett lagförslag som ska göra det möjligt för taxiappar som Uber och Lyft att slippa ta arbetsgivaransvar för sina förare. Det rapporterar CNBC.

Det skulle innebära att de gig-baserade taxitjänsterna kan fortsätta ungefär som tidigare, där förarna istället ofta klassas som oberoende entreprenörer. Däremot skulle lagändringen också innebära minimilöner och fordonsförsäkringar, skriver sajten.

CNBC rapporterar också att företag som Uber, Doordash, Instacart, Lyft och Postmates har lagt nära 203 miljoner dollar, cirka 1,8 miljarder kronor, för att stödja förslaget.

Presidentkandidaten Joe Biden har bland annat varit emot lagförslaget och han har tidigare bett väljarna i Kalifornien att rösta nej.

Läs fler artiklar
LÄS MER