Ny storaffär inom byggbranschen – nu slukar Infobric både Buildsafe och Equipmentloop

Buildsafe Infobric
Ny storaffär inom byggbranschen – nu slukar Infobric både Buildsafe och Equipmentloop

Viktor Broberg och Simon Fogbring. Foto: press/istockphotos.

Towe Boström

Reporter

Infobric fortsätter sin uppköpsturné och köper upp både Buildsafe och Equipmentloop.

Den Jönköpingsbaserade koncernen Infobric, som utvecklar digitala tjänster för att förenkla och effektivisera arbetsplatser, är ute på en förvärvsturné. De har på kort tid köpt upp tre SaaS-bolag och tillkännager nu två nya svenska förvärv inom byggbranschen. 

Det handlar om Buildsafe, som vill göra det lättare för byggföretag och underleverantörer att ta kontroll över arbetsmiljön, samt Equipmentloop vars plattform hjälper bygg- och hyrbolag att effektivisera hanteringen av maskinpark och utrustning. 

Någon köpesumma har inte förmedlats. I samband med affären löser Infobric ut större delen av bolagens externa finansiella investerare. Buildsafes och Equipmentloops grundare har i sin tur återinvesterat en stor del av pengarna från affären i Infobric där de nu går in som delägare, samtidigt som de fortsätter att leda sina respektive bolag. 

"Ett steg på resan"

Buildsafe grundades för fem år sedan av Viktor Broberg, Samuel Jaeger, Leo Sydow, Johan Brunedal och Deniss Karavajev. Bolaget har idag runt 30 anställda. 

”Målet har hela tiden varit att ha stor påverkan på bygg. Det här handlar om att gå in i en grupp där man kan bli starkare, det här är ett steg i resan för att skapa förutsättningar för att fortsätta påverka”, säger Buildsafes vd Viktor Broberg. 

Bland Buildsafes tidigare investerare finns bland annat riskkapitalbolaget Moor, Almi Invest, Concrete Ventures och SRI Capital. 

Equipmentloop grundades 2016 av Simon Fogbring och Christopher Bark och har nu 12 medarbetare. Reforce New Ventures var största passiva ägare i bolaget som även hade ett antal mindre affärsänglar och family offices på ägarlistan. 

Vd:n Simon Fogbring säger att de sedan starten verkat för hållbara och resurseffektiva projekt.

“Vi hade ingen exit-strategi, vi fokuserade på att hjälpa byggbranschen med sin omställning mot mer hållbara byggprojekt. Nu kommer vi ut på fler arbetsplatser och ser det här som ett sätt att växla upp”, säger Simon Fogbring.

Placerar Infobric i toppen av SaaS-bolagen 

Efter förvärvet kommer Infobric att bestå av runt 200 medarbetare och omsätta 330-340 miljoner kronor i år, där Buildsafe och Equipmentloop tillsammans utgör runt 30 miljoner kronor av den totala omsättningen. Något resultat för i år har inte förmedlats, men det landade på 43 miljoner kronor under förra året. 

Infobric har även köpt upp svenska Telliq samt de norska bolagen Blastmanager och Tempus – och jakten fortsätter. 

”Vi tittar på SaaS-bolag som kan bidra till visionen om säkrare och effektivare byggarbetsplatser. Hittills har vi inte köpt så mycket konkurrenter utan fokuserat på att förvärva bolag med tjänster som kompletterar vårt erbjudande”, säger Dan Friberg, vd och koncernchef för Infobric Group

Affären innebär att Infobric Group nu tar plats som ett av Nordens största SaaS-bolag sett till omsättning om man jämför med övriga bolag i Breakits SaaS-rapport.

Dan Friberg, vd Infobric. 

“Finns saker kvar att jobba med” 

Sverige utgör koncernens största marknad, följt av Norge, och man börjar även att få upp farten i Finland och Storbritannien. Målsättningen är att minska olycksrisken, öka resurseffektiviteten och bidra till sund konkurrens i byggbranschen. 

“Det finns saker kvar att jobba med, men vi upplever att det händer väldigt mycket inom byggbranschen nu för att adressera de här utmaningarna”, kommenterar  Dan Friberg. 

Equipmentloops Simon Fogbring menar att de digitaliserade tjänsterna inom byggbranschen i dag tenderar att bestå av nischade och isolerade lösningar, och han spår att nästan steg blir ökad konsolidering och mer sammanhållna lösningar mot kunderna. 

Viktor Broberg är inne på samma spår, och pekar på att en av utmaningarna inom branschen är att hålla ihop och effektivisera projekten. 

“Det sker mycket i byggbranschen och vi har sett i att vi tillsammans kan hjälpa kunderna. Mycket ligger i att hjälpa byggprojekten med utmaningen att 80 procent av arbetskraften inte kommer från det egna företaget utan från leverantörer och underentreprenörer”,  säger Viktor Broberg. 

Läs fler artiklar
LÄS MER