Ant Groups gigantiska börsnotering i Hongkong avbryts

Ant financialfintechBörs

Jack Ma, Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Det skulle bli den största aktieförsäljningen i historien – nu stoppas allt.


Alibabas fintechjätte Ant Groups börsnotering har ställts in. Det framgår av ett pressmeddelande från bolaget.

Företaget, som bland annat står bakom betal- och låneappen Alipay, förklarar det med att man inte uppfyller listningsvillkoren till följd av förändringar i den regulatoriska miljön.

Ant Group har planerat notering både i Shanghai och Hongkong i vad som varit tänkt att bli världens hittills största aktieförsäljning och börsnotering.

Tuffare krav

Enligt tidningen Global Times uppmanas Ant Group nu förtydliga en rad saker, bland annat sin affärsmodell, finansiella innovationer och åtgärder för att skydda användarnas privata data. Det är även möjligt att verksamheten kan behöva omstruktureras, enligt analytiker.

Under måndagen kallades Ant Groups grundare Jack Ma och två andra toppchefer till ett möte med de kinesiska regulatorerna. De ska då ha blivit informerade om att företaget, i synnerhet dess kassako som är inom konsumentutlåning, kommer att möta hårdare granskning kring kapitaltäckning och skuldsättningsgrad, enligt uppgifter till Reuters.

Ett lånetak för aktörer inom onlinekonsumentlån skulle slå hårt mot fintechbolag som just Ant Group och Tencents Wechat.

Alibaba som äger en tredjedel av Ant Group faller med runt 6 procent i förhandeln i USA.

Läs mer