Sök

Annonssamarbete med Samsung

Bekvämt, enkelt, miljömedvetet – framtidens smarta hem är redan här (men det är bara början)

SamsungConnected Livingsmarta hem

Christian von Essen

Christian von Essen

Skribent

När du kliver ur sängen har lamporna redan tänts, jazzpianot smeker i vardagsrummet medan kaffebryggaren puttrar i köket. Är det magi? Ja, nästan.

Utvecklingen av smarta hem och Internet of Things har bromsats av att vissa teknikleverantörer kräver användande av produkter inom sitt eget ekosystem. För Samsung Connected Living har tvärtom öppenheten varit viktig i att hjälpa hushållen bygga upp sina egna smarta lösningar.

Genom grundliga valideringar har Samsung öppnat upp sitt system för de flesta av marknadens stora aktörer*. Att värma upp sommarhuset, installera ett larm eller sätta upp bevakningskameror som triggas av rörelser är i dag okomplicerat och kan hanteras i en och samma app.

Läs mer om Connected Living här! 

Skapar scener i appen

En av de som snöat in på nyttan med ett uppkopplat hem är Salomon Leal, key account manager på säljbolaget Leeads. Efter att ha testat olika varianter genom åren fastnade han till slut för Samsungs lösning.

”Jag gillar verkligen att det är öppet,” säger han. ”Man låser sig inte till ett varumärke, utan har tillgång till flera olika ekosystem.”

Genom appen SmartThings kan han skapa ”scener” för olika tillfällen i vardagen.

”Varje morgon tänds lamporna vid en viss tidpunkt, samtidigt som tv:n sätts på med Nyhetsmorgon. På helgen är rutinen densamma, fast något senare. När jag kommer hem från jobbet har jag satt en liknande rutin, men i övrigt vet systemet att allt ska vara avstängt på dagtid när jag är på kontoret mellan 8-17.”

Detektorer i hallen

En viktig framgångsfaktor i automatiseringen av hemmets belysning är att Samsungs system är kompatibelt med de flesta tillverkare av smarta glödlampor.

I hallen har Salomon Leal tre av dessa lampor med inbyggda rörelsedetektorer som sätter igång belysningen i tre minuter – praktiskt både för nattliga toabesök och eventuella ovälkomna gäster.

”Mycket handlar om att förenkla och automatisera. När jag ska gå och lägga mig aktiverar jag nattläge i appen, och då släcks alla lampor i lägenheten. Nästa steg är att jag ska köpa smarta rullgardiner som man kan programmera.”

”Början på en revolution”

I dagsläget kontrollerar Salomon Leal främst högtalare, tv och belysning via SmartThings-appen, men han tror att vi bara har sett början på en revolution.

”Man kan skala upp det hur mycket som helst, med allt från kaffebryggare och dammsugare till kylskåp, element och garagedörr.”

Vad är då de långsiktiga vinsterna med det smarta hemmet?

”I början handlar det mest om att det är bekvämt och lite kul,” säger han. ”Men i förlängningen är det både ekonomiskt och miljömedvetet att bara använda energi när man behöver den. Jag ser mycket fram emot att få följa den här utvecklingen.”  

Se fler av Samsungs produkter för det smarta hemmet här!

* För sammankoppling krävs Wifi, Zigbee eller Z-Wave som standard i dina smarta produkter.

Läs mer