Sök

Snabbväxande Mendly utmanar nätläkarna med chatt-terapi: “Många yngre vill inte vänta”

Mendlypsykisk hälsa

Sebastian Ralph. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

“Det hade jag inte vågar drömma om när man startade upp det här, att det skulle gå så snabbt”, säger Mendlys grundare Sebastian Ralph.


Intresset för att träffa läkare och psykologer på nätet har fullkomligt exploderat under pandemin. Vid sidan om större etablerade aktörer som Kry och Mindler har en annan ny snabbväxande utmanare fått fart – psykologi-appen Mendly. 

Det som skiljer Mendly från sina konkurrenter är att fokus ligger på att chatta regelbundet, alltså skriva med sin psykolog, istället för att ha videosamtal. 

Allting började med att terapeuten Sebastian Ralph upplevde att många av hans patienter sökte något mer än bara en mötestimme i veckan på mottagningen. 

”Många av mina patienter ville ha en mer nära och återkommande kontakt. Då började jag med chatt-terapi, som är stort i USA, och märkte att det fungerade väldigt bra”, berättar Sebastian Ralph. 

Har kontakt flera gånger i veckan

I slutet av förra året lanserade han Mendly som i dag lockat tusentals besökare och sysselsätter runt hundra psykologer. Bolaget fokuserar på KBT-baserad terapi där patienten svarar på frågor i appen och väljer en psykolog som de fortsätter att ha kontakt med, främst genom text men även röst och video. Patienten kan sedan skriva till och få svar av psykologen flera gånger i veckan om de vill. 

”Vi har en målgrupp på 18-30 år och det här passar dem väldigt bra. Många yngre vill inte vänta och den unga generationen är mer uppkopplad. Man är van vid Netflix och i det typ av av ”on demand-samhälle” som skapas nu är vi först med terapi på patientens villkor.”

Sebastian Ralph berättar att många av deras patienter söker hjälp för första gången. 

”Vi ser att det finns ett stort behov där ute som de andra aktörerna i vår bransch inte kan möta. Vi vill sänka trösklarna så att alla ska få rätt förutsättningar till ett bra liv. Vi vill hjälpa Rasmus 21, plåtslagaren från Skellefteå, som aldrig pratat om sina känslor.”

Beräknas omsätta 20 miljoner kronor 

Under corona har efterfrågan på digitala tjänster ökar markant, och grundaren menar att deras app passar bra under karantän.

“Dels behöver man inte ta sig någonstans och man kanske inte vill sitta hemma och prata högt i videosamtal med en terapeut. Hos oss kan man göra det på ett mer diskret sätt genom meddelanden”. 

Lagom till årsskiftet beräknas Mendly ha hanterat 10.000 patienter, och stänga året med en omsättning på runt 20 miljoner kronor. 

”Det känns fantastiskt kul. Det hade jag inte vågar drömma om när man startade upp det här, att det skulle gå så snabbt”. 

Nät-psykologerna får i regel ersättning från regionerna per genomfört möte, vilket är 25 minuter, men Mendlys modell ser annorlunda ut då de arbetar med kortare och mer frekventa möten. Deras psykologer räknar istället ihop det totala antalet minuter de spenderar med patienten tills det uppgår till 25 minuter. 

Bolaget är knutna till Region Sörmland som gjort sig kända för avsaknaden av patientavgift, vilket gör att patienterna kan besöka nätläkare kostnadsfritt. Sebastian Ralph förklarar att Mendly utgår från Sörmland då de ersätter vårdgivare som erbjuder chatt-terapi, vilket inte alla regioner gör. 

Det har debatterats flitigt om huruvida ”gratis besök” riskerar att driva onödig vård, men Sebastian Ralph menar att ”risken är ganska liten”. Han uppger att patienterna alltid ”screenas” innan besök för att säkerställa att de har rätt till vård, och att de som inte faller inom ramen för bolagets primärvårdsavtal hänvisas vidare. 

Har du förståelse för dem som förespråkar patientavgift för att reglera besöken?

”Jag förstår debatten men vi lägger inte så mycket egen värdering i det, vi förhåller oss till regionens riktlinjer. Vi sökte oss till Sörmland för att de ersätter chatt. Att det råkar vara så att det inte finns patientavgift är inte huvudanledningen.”

Dags att skala upp 

I dagsläget är ett hundratal terapeuter anslutna till bolaget. Ett mindre antal av dem är heltidsanställda, men större delen av dem kompletterar chattandet med ett annat arbete.

Sebastian Ralph vill inte ge prognoser för kommande år, men säger att bolaget återinvesterar i verksamheten och räknar med att mångfaldiga omsättningen nästa år.

”Nu har vi satt grunden och har en organisation och struktur. Allting finns på plats så nu är det dags att skala upp".

Läs mer