Mekonomen investerar i samåknings-appen Ezeride från Trollhättan

Ezeride Mekonomen Transport
Mekonomen investerar i samåknings-appen Ezeride från Trollhättan

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Vill få oss att börja samåka till och från jobbet.

Ezeride är en startup från Trollhättan som vill göra det enklare att jobbpendla tillsammans. Bolaget har utvecklat en app som låter anställda på företag dela sina planerade bilrutter, så att kollegor kan samåka till och från jobbet. Något som dels innebär sparade pengar, men också är bra för miljön.

”I många städer används en stor del av marken för gator och parkering. På landsbygden är problemet det omvända och det saknas ofta bra kollektivtrafik. Tomma säten i våra bilar är outnyttjade resurser som kan nyttjas mycket bättre”, säger John Olausson, vd för Ezeride.

Nu står det klart att Mekonomen, bilkedjan med cirka 200 butiker och mer än 1000 verkstäder, blir delägare i Ezeride.

”Som ett led i Mekonomen Groups satsning att möjliggöra mobilitet är Ezeride en lysande samarbetspartner. Genom AI-teknik möjliggör Ezeride en bättre upplevelse av delad mobilitet där individen får full överblick av resans kostnad, förbrukning och påverkan av miljön. Dessutom kan individen känna sig trygg genom att veta med vilka som åker tillsammans”, säger Petra Bendelin, direktör för strategi och affärsutveckling på Mekonomen Group.

Hur stor investering det rör sig om och hur stor ägarandel Mekonomen tar i Ezeride framgår inte.

"Mekonomen Group är vår största delägare men investeringen är inte det betydande. Som ett startup bolag är det viktigt för oss att få till bra samarbeten och får in fler perspektiv som hjälper oss att utveckla vår tjänst."

Ezeride grundades i Trollhättan i år. Affärsmodellen bygger på att företag betalar för varje anställd som använder tjänsten.

Den 9 november startar vårens omgång av Breakit Impact Challenge – vår digitala bootcamp för företag som vill utveckla sitt klimatarbete och bli klimatsmarta. Registreringen är nu öppen och alla företag kan registrera sig – som vanligt helt gratis!

Läs fler artiklar
LÄS MER