Sök

Trump vs Biden – så tycker de i techbranschens 5 hetaste frågor

Politik

Foto: TT / Istock

Breakit

Breakit

Idag går USA till val. Oavsett vem som vinner lär det bli fortsatt hård retorik mot landets techjättar.
Men i sakfrågorna tycker Trump och Biden olika om hur staten ska handskas med Amazon, Facebook och de andra storfräsarna.

Det är fördel Joe Biden inför tisdagens presidentval i USA. Den tidigare vicepresidenten leder i opinionsmätningarna – men det gjorde å andra sidan även Hillary Clinton förra gången.

Om det blir ett skifte på presidentposten innebär det sannolikt flera förändringar för landets stora techföretag.

Här är 5 viktiga sakfrågor för branschen – och hur presidentkandidaterna skiljer sig åt i sina åsikter.

1. Skatter

Trump: Har redan sänkt bolagsskatten och är redo att sänka den igen.

Biden: Har föreslagit en federal miniminivå för bolagsskatt för företag som Amazon, efter att bolaget lyckats betala noll dollar i federal skatt i flera år.

2. Invandring

Trump: Är generellt sett motståndare till mer invandring, oavsett slag. Vill skapa jobb åt de människor som redan bor i USA.

Biden: Har liksom hela det demokratiska partiet en mer positiv syn på invandring, särskilt vad gäller den högkvalificerade arbetskraft som techbolagen i Silicon Valley är beroende av.

3. Plattformars ansvar för innehåll

Trump: Är för att riva upp Section 230 – en lag som gör att sociala plattformar inte behöver ta ansvar för vad användarna lägger upp.

Biden: Vill också riva upp Section 230. Det var han ensam om av de demokratiska presidentkandidaterna i primärvalet.

4. Kina

Trump: Har hållit en tuff linje mot kinesiska techbolag, vilket bland annat har påverkat Huawei och Tiktok. Under Trump har USA bedrivit ett slags handelskrig på egen hand mot Kina.

Biden: Räkna med en fortsatt hård linje mot Kina. Skillnaden är att Biden sagt sig vilja samarbeta mer med EU och andra handelspartners, i stället för att ensam driva konflikt och dialog med Kina.

5. Marknadsdominans

Frågan handlar om huruvida de stora techbolagen missbrukar sin dominerande ställning, och om de borde styckas upp.

Trump: Är positiv till att staten ska driva konkurrensbrottsmål (antitrust actions) mot techbolagen.

Biden: Vill också driva fler konkurrensmål, och har sagt att hans administration (om han blir president) ska “ta titta närmare ordentligt” på möjligheten för amerikanska staten att bryta upp och stycka de techbolag som har monopol-liknande ställning.

Olika syn på klimatet

Utöver de frågor som handlar om techbolagen specifikt finns förstås en rad politiska förslag som berör hela näringslivet – där klimatfrågan är den som splittrar kandidaterna mest.

Donald Trump vill ta USA ut ur Paris-avtalet där stater gemensamt lovar att sänka sina utsläpp.

Han är generellt sett skeptisk till att människan bidrar till en global uppvärmning, och vill ta bort regleringar som hindrar till exempel oljebolag från att prospektera i vissa områden.

Joe Biden vill å andra sidan att USA håller kvar vid Paris-avtalet.

Han föreslår också en ny storsatsning på den gröna ekonomin, där 2000 miljarder dollar ska investeras i nya projekt för till exempel förnybar energi. Tanken är att detta också ska skapa arbetstillfällen.

Läs mer