Huawei besvarar PTS-beslut i öppet brev

Huawei

Foto: TT/AP Photo/Czarek Sokolowski

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

”Huawei har inga bakdörrar. Men vår framdörr är alltid öppen”.

Förra våren svartlistade USA Huawei och ZTE efter anklagelser om att de spionerade åt den kinesiska staten. Det innebar bland annat att de inte får vara med och bygga 5G-nätverken, och liknande beslut har tagits i Storbritannien

Nyligen meddelade även svenska Post- och telestyrelsen (PTS) beslutet att utesluta Huawei från de kommande auktionerna om bandbredder, som kommer att vara centrala för 5G-utvecklingen i Sverige. 

Nu besvarar Huawei PTS beslut i ett öppet brev och skriver att de vill bidra till en konstruktiv dialog med svenska makthavare. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Huawei har inga bakdörrar. Men vår framdörr är alltid öppen”, säger den nordiska chefen Kenneth Fredriksen och refererar då till frågetecken kring bolagets ägarstruktur. Han menar att bolaget till 100 procent är ägt av de anställda.

I brevet skriver Fredriksen om all skatt som betalats in de senaste åren tillsammans med investeringar som gjorts i lokal forskning och utveckling. Vidare säger han att Huawei vill samarbeta och samverka på ett transparent sätt.

I en forskningsartikel av Donald Clarke och Cristopher Balding från ifjol menar de att Huawei ägs av ett holdingbolag som till 99 procent ägs av en handelfackskommitté som rapporterar till seniora fackorganisationer som teoretiskt sätt går hela vägen upp till "the All-China Federation of Trade Unions" som kontrolleras av det kommunistiska partiet i Kina. Det har Tech In Asia tidigare rapporterat.

 

Läs mer