Sök

Göteborgsbolaget Monocl köps upp av Definitive Healthcare

GP BullhoundMonoclLäkemedelsindustrin

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Företaget beskrivs som ett "Linkedin för läkemedelsindustrin".
Nu får bolaget nya ägare.

Monocl har tagit sig an uppgiften att fixa ett stort problem för läkemedelsindustrin: att hitta de bästa experterna och opinionsbildarna att samarbeta med vid utveckling och marknadsföring av läkemedel.

Bolaget har byggt upp en tjänst som samlar in information från flera olika databaser för att hjälpa branschen att hela tiden hålla koll på den senaste forskningen, vem som har störst inflytande och vem som idag samarbetar med konkurrerande bolag.

“Det är ett slags Linkedin för läkemedelsindustrin, kan man säga. Skillnaden är att vi använder maskinlärande algoritmer för att automatisk skapa upp de miljoner expertprofiler som finns i vår plattform. Innan har man fått anlita konsulter som tagit flera hundra tusen kronor för att leta manuellt efter rätt personer", har Felix Jansson som marknadsansvarig på Monocl tidigare sagt till Breakit.

Backas av GP Bullhound

Monocl har sedan starten tagit in cirka 80 miljoner kronor i riskkapital och GP Bullhound är idag en av de största ägarna.

Nu köps Monocl alltså upp av den amerikanska jätten Definitive Healthcare för en okänd summa.

GP Bullhound tar betalningen i form av aktier. 

“När Björn och jag startade bolaget var det många som tvivlade på att vår vision var möjlig. Vi började därför redan tidigt att jobba nära tillsammans kunder i pilotprojekt för att säkerställa att vi byggde ett verktyg helt anpassat att lösa deras behov. Fokuset på kundens behov har inte förändrats under dessa år och vi har byggt en mycket inspirerande företagskultur kring detta. Vi blev därför mycket positivt överraskade när vi förstod hur lik vår grundfilosofi var Definitive Healthcares och jag kan inte tänka mig ett bättre hem för Monocl.” Tobias Thornblad, medgrundare Monocl.

Definitive Healthcare arbetar också med data kopplad till läkemedelsbranschen men är specialiserade på försäkringar och den amerikanska marknaden.

“Monocl bidrar med ett internationellt ben till Definitive Healthcare och vi tror att det erbjudande bolagen kan leverera tillsammans kommer att bli kraftfullt. Troligtvis kan bolaget börsnoteras inom ett par år”, säger Joakim Dal, partner på GP Bullhound till Breakit.

Monocls vd och medgrundare Björn Carlsson kommenterar också affären i ett pressmeddelande.  

“Vi är stolta över att förena kraften i vår banbrytande expertplattform med Definitives omfattande vårdgivarplattform. Detta är verkligen ett exempel på att helheten är mycket större än summan av dess delar."

2019 omsatte Monocl 38 miljoner och gjorde en förlust på 22 miljoner. Enligt GP Bullhound har omsättningen dubblats under 2020.

Läs mer