Sök

Footway köper upp Caliroots: "Vi ser stora möjligheter"

FootwayCalirootse-handel

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Caliroots verksamhet köps upp.

I våras kunde Breakit avslöja att Caliroots – som säljer streetwear och sneakers via butik och e-handel – var på väg att köpas upp av Footway. Logiken och synergierna kopplade till affären kan du läsa mer om här.

Nu står det klart att Footway köper verksamheten i Californian Roots, som företaget egentligen heter. 

"Vi ser stora möjligheter i att lansera Caliroots på vår nya plattform och vidareutveckla deras starka varumärke", säger Daniel Mühlbach, vd för Footway.

En viktigt detalj i affären är att Footway inte köper bolaget Caliroots utan bara själva verksamheten som ingår i bolaget. Orsaken är att vare sig Footway eller de andra potentiella köparna har velat betala så mycket som krävs för att bolaget ska kunna leva vidare. 

Det bekräftas av Caliroots rekonstruktör Mikael Kubu när Breakit når honom sent på onsdagseftermiddagen:

“Vi har under en lång tid arbetat med att få in en ny ägare till bolaget som vill skjuta till pengar för att kunna genomföra en rekonstruktion. Men nu kom vi till en punkt där vi konstaterade att det inte finns någon köpare som är villig att investera så mycket pengar. Då har vi istället valt att överlåta Caliroots verksamhet”, säger Mikael Kubu.

I praktiken innebär det att Footway kommer över Caliroots verksamhet för mindre pengar jämfört med om man tagit över hela bolaget. Tidigare har det spekulerats i en prislapp på runt 150 miljoner kronor men sannolikt betalar Footway nu betydligt mindre än så.

“Jag vill inte säga något om priset idag. När vårt ackordsförslag blir klart innan årets slut så kommer jag redovisa allt i detalj för fordringsägarna”, säger Mikael Kubu.

Befann sig i svår kris

Caliroots genomgår sedan 23 april 2020 en företagsrekonstruktion. Bolaget, som förra året redovisade en förlust på 55 miljoner kronor, har bland annat haft problem med sin försäljning internationellt och handlingar visade att bolaget hade skulder på över 150 miljoner kronor. Ägarna, där bland annat Cristina Stenbeck och Verdane ingår, ville samtidigt inte skjuta till mer pengar.

Hemlig prislapp

Förvärvet sker som en inkråmsöverlåtelse av Caliroots varumärken, domäner och varulager. Tillträde kommer ske inom två veckor.

Förvärvet finansieras genom egen kassa, men någon prislapp är inte kommunicerad från Footway.

Caliroots grundades 2003. Här är bolagets ägare och investerare.

Läs mer