Doktor.se bad patienterna lista sig – utan godkänd vårdcentral

doktor.se Hälsa
Doktor.se bad patienterna lista sig – utan godkänd vårdcentral

Martin Lindman. Foto: Press

Towe Boström

Reporter

Nätläkaren hade lite för bråttom.

Den senaste månaden har kantats av debatter om Krys nya vårdcentraler, närmare bestämt listningen av patienter. Nätläkaren har anklagats för att lista tusentals patienter, ibland utan deras vetskap, vilket leder till att Kry får mer i kassan och patienternas vanliga vårdcentraler får mindre. Kry har i sin tur vänt sig mot kritiken och understrukit att de följt riktlinjerna. 

Nu riktas strålkastarna mot konkurrenten Doktor.se, som också satsar på fysiska vårdcentraler i Stockholm. Kritiken mot Doktor.se rör också listning av patienter, men av en helt annan anledning, det finns nämligen ingen vårdcentral att lista patienterna på.

Det rapporterar Läkartidningen med hänvisning till Dagens Medicin.

Problemet är att nätläkaren inte fått sin ansökan om att starta en vårdcentral i Norra Djurgårdsstaden godkänd ännu, men ändå skyltat och uppmanat till listning.

Christoffer Bernsköld är enhetschef för närsjukvård. 

”Det går ju inte att marknadsföra att de ska öppna en vårdcentral innan de har fått godkänt att göra det. De kan inte säga att ‘vi ska öppna en vårdcentral här’, för det enda som formellt har hänt är att de har lämnat in en ansökan till oss som vi handlägger. Och vi spekulerar inte i vad vi landar i för beslut" säger Christoffer Bernsköld till Dagens Medicin. 

Martin Lindman, vd för Doktor.se, säger att planen inte var att automatiskt lista någon, utan att undersöka intresset för vårdcentralen. Skyltningen kommer nu att göras om.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER