Hyrfilms-eran är nu officiellt över i Sverige – nu slutar Hemmakväll hyra ut film

Hemmakväll Streaming
Hyrfilms-eran är nu officiellt över i Sverige – nu slutar Hemmakväll hyra ut film

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Ingen skräll kanske – men nu är det officiellt över för den fysiska hyrfilmen.

Netflix, Cmore, HBO, Viaplay, SF Anytime. Det har aldrig funnit så många möjligheter att titta på film som idag.

Men nu försvinner ett klassiskt alternativ: den fysiska video-hyrfilmen.

Det är Hemmakväll, som med sina 70 butiker varit landets ledande filmuthyrningskedja, som idag meddelar att de tar bort möjligheten att hyra filmer hos dem. Från och med den 1 november är hyrfilms-eran officiellt över.

”Att sluta hyra ut film känns som ett naturligt steg. Naturligtvis är det lite känslosamt och slutet av en era, men vi ser positivt på framtiden och fortsätter växa”, säger Marco Trajkovic, Affärsområdeschef Livsmedel & Underhållning, på Hemmakväll.

Tappat betydelse

Hemmakväll har hyrt ut videofilmer sedan 90-talet, men som affärsben har det med åren blivit allt mindre viktigt, på grund av konkurrensen från de digitala alternativen.

”Naturligtvis minskade omsättningen efter ompositioneringen, framförallt initialt, men den har i stora drag nu kompenserats med andra kategorier", säger Ulrika Wallberg, VD på Hemmakväll.

"Varumärkesmässigt förknippar våra kunder nu Hemmakväll med lösgodis och är väldigt lojala, nöjda och engagerade. Internt har det parallellt inneburit en stor kulturell förändring, där resan fortsätter".

Enligt Hemmakväll har corona-pandemin påskyndat beslutet.

Hemmakväll meddelar även att alla som hyr filmer från dem under oktober kommer att få behålla filmerna.

Hemmakväll omsatte 498 miljoner kronor under 2019 och redovisade ett resultat före finansiella poster på 21 miljoner kronor. Bolaget hette tidigare Videomix.

Läs fler artiklar
LÄS MER