Hittade änglar på Ica - nu ska hon skapa ett miljardbolag av alger

Simris alg

Fredrika Gullfot. Foto: Sara Lindh.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Från skoltrött mekaniker till driven börs-vd - Fredrika Gullfots entreprenörsresa är både fascinerande och inspirerande.

Lokalen som rymmer 500 personer är så gott som full. Skåne har äntligen fått sin första techfest och intresset för Startup Live är stort. På den lilla scenen berättar Fredrika Gullfot engagerat om bolaget Simris Alg som utvecklar och säljer Omega 3-produkter baserade på alger. Det märks att hon är van att tala inför publik.

Många känner förstås till hennes algodling i Hammenhög utanför Simrishamn och efter framträdandet är jag långt ifrån den enda som rycker tag i Fredrika Gullfot.

Som tur är har vi redan på förhand bestämt träff morgonen efter.

“Vi får så många förfrågningar så numer tar jag nästan bara de stora internationella uppdragen. Men det här sa jag ja till direkt för jag tycker att Malmö startups är så viktigt. Det är bra för entreprenörer att träffas på sådana här event och det är viktigt att visa upp hur mycket som faktiskt händer i regionen,” säger Fredrika Gullfot.

Vi slår oss ned i en färgglad soffgrupp i Clarion Lives stora hotelllounge när vi ses nästa dag. Det är en stund kvar till hennes tåg går tillbaka till Simrishamn så vi hinner ta historien från början.

Snöade helt in på alger

Året är 2003 och Fredrika Gullfot har precis flyttat hem till Stockholm. Hon kommer närmast från Frankfurt där hon har jobbat som finansmatematiker på investmentbanken Dresdner Kleinwort. Hon kände sig uttråkad och var sugen på att göra något annat.

“Min lägenhet på Östermalm ombildades till bostadsrätt, så jag sålde den och tog pengarna för att läsa till civilingenjör i bioteknik på KTH. Jag började forska som planerat men insåg att det inte passade mig så bra. Visserligen är jag sjukt envis och nyfiken, men när något funkar vill jag bara köra. I forskningsvärlden måste du istället göra om samma experiment många gånger.”

Fredrik Gullfot forskade på den tiden om växter men hade börjat glida in på alger som det pratades så mycket om. Alger var framtiden och det talades om en mängd användningsområden, allt från förnybart bränsle till cancermediciner.

“Jag bara kände att detta ska jag jobba med när jag är klar med min doktorsavhandling. Så jag började titta runt i landet vad som fanns och upptäckte till min stora förvåning att ingen satsat på det,” säger Fredrika Gullfot.

Att det var hon som skulle starta ett algföretag “fanns egentligen inte på världskartan”, som hon själv uttrycker det. Ingen i hennes familj har varit entreprenörer. Hennes pappa Rune Ström var utrikeskorrespondent för Expressen och Ekot, medan mamma Margareta Einarsson var operasångerska. Fredrika Gullfot är därför uppväxt i både Schweiz, Tyskland och Grekland.

Utbildade sig till verkstadsmekaniker

Ändå var det ingen som blev förvånad när hon, efter ganska lång tids funderade, drog igång Simris Alg i februari 2011.

“När jag tänker efter så har jag nog alltid haft en entreprenöriell bakgrund. Jag har alltid startat en massa saker på fritiden ända sedan jag var liten och alltid gått min egen väg. Det tog mig fem år och tre skolor att gå klart nian och gymnasiet gick jag aldrig. Att någon sa åt en vad en skulle göra på den tiden var ju inget kul. Jag var en riktigt stökig tonårsbrud.”

Istället för att gå gymnasiet valde hon att utbilda sig till verkstadsmekaniker och jobbade som det under några år. När hon var 25 år kom hon på att hon ville börja plugga igen. På den tiden fanns det något som hette 25:4-regeln och innebar att folk över 25 år med minst fyra års arbetslivserfarenhet kunde komma in på universitet och högskolor.

“Det är jättesynd att den regeln inte finns kvar och fångar upp sådana människor som mig. För många är skoltrötta i tonåren och yngre 20-årsåldern men tar igen det senare,” säger Fredrika Gullfot.

Simrishamn beskriver hon som “Sveriges Kalifornien.” Österlen lockar många före detta företagsledare och entreprenörer och det är här hon har hittat sina första affärsänglar som finansierat uppbyggnaden av Simris Alg.

“Du springer på de här människorna på torget eller Ica och där börjar många informella samtal. Det är precis som Silicon Valley-dynamiken som många beskriver. När jag körde igång Simris Alg tyckte många att det var intressant och ville investera. I Stockholm kan du glömma att komma åt de nätverken från start”, säger hon.

Sex mils glasrör

Hennes algfarm är belägen i Weibulls gamla växthus och består av 2.000 kvadratmeter yta, plus kringbyggnader i form av laboratorium, kontor och lager. Allt driftsattes veckan innan jul 2012.

“Du borde se det på plats för det är ganska så spejsat. Vi har sex mil glasrör som de här algerna vandrar genom,” säger Fredrika Gullfot.

Hon tar upp sin laptop och visar ett bildspel inifrån växthuset och labbet. Den bruna vätskan - ja, alger är ju faktiskt inte bara gröna - är fullproppad med omega-3-fetter. Det som framställs är alltså ett alternativ till fiskoljan och algerna blir i slutändan kosttillskott som säljs till konsumenter under det egna varumärket Simris.

“Jag började titta på omega 3 just för att jag själv är vegan och då får man inte i sig de marina fetterna som finns i fiskolja. Dessutom är fiskoljeindustrin drivande till utfiskningen i världshaven, så det känns jättekul att vara med och göra något bra för miljön,” säger Fredrika Gullfot.

Så sent som i oktober tog Simris Alg in 27 miljoner kronor i riskkapital och har nu fått in totalt 141 delägare i bolaget. Totalt har bolaget tagit in 68,4 miljoner kronor sedan 2012. I vår siktar bolaget mot en listning på Nasdaqs handelsplats First North.

“Att satsa på miljöteknik är riktigt smart för alla vet att vi kommer bli tvungna att ställa om. Men Sverige är väldigt fokuserat på det digitala vilket gör att riskkapitalet inte riktigt hittat hit än, man är lite rädd för att investera,” säger Fredrika Gullfot.

Hittills omsätter inte Simri Alg några storsummor. 2015 slutade försäljningen på ungefär en kvarts miljon. Genombrottet ska komma under kvartal tre i år.

“Produktionen är så väldigt liten än så vi har inte haft särskilt mycket att sälja, Men från och med augusti kommer vi att ha kommit upp i de riktigt stora volymerna.”

Springer gärna lopp på 8 mil

Fredrika Gullfot ser inte den stora marknaden i Sverige. Förra året omsatte Omega 3 runt en halv miljard kronor. Globalt är marknaden värd drygt 30 miljarder dollar. Australien och Sydkorea är två marknader som Simris Alg tittar specifikt på just nu.

“I Asien ser vi en stor hälsomedvetenhet och man gillar naturprodukter. Indien är också en jätteintressant marknad eftersom en stor andel är vegetarianer och inte vill äta fisk.”

Fredrika Gullfot nämner flera gånger sitt intresse för träning och hälsa. Och den som googlar henne får snabbt veta att hennes stora fritidsintresse är ultramarathon. Året hon fyllde 40 tog hon både examen som civilingenjör, gifte sig – och köpte ett par löpskor.

“Jag blev inspirerad av en forskarkollega som orienterade på elitmotionärsnivå. 2008 sprang jag mitt första ultralopp. Upp till åtta mil har jag sprungit, det är en rätt lagom och kul distans. Man ligger inte och pressar på samma sätt som när man springer en mil, det handlar mer om upplevelsen att ta sig fram,” säger Fredrika Gullfot.

Utan löpningen är hon faktiskt osäker på om det hade blivit något Simris Alg.

“Jag tror inte jag skulle vågat hoppa av forskningen och starta företag annars. Tiden ensam i terrängen gav mig tid att tänka klart och bygga självförtroende. Nu för tiden har jag inte tid att träna alls lika mycket men jag skulle jättegärna vilja komma igång med tävlandet igen.”

Fotnot: Den 13 januari meddelade Fredrika Gullfot att hon kliver av som vd för Simris Alg. Läs mer om det här.

Namn: Fredrika Gullfot.

Ålder: 48.

Uppvuxen: Schweiz, Tyskland och Grekland.

Bor: Simrishamn och Stockholm.

Familj: Man och vuxen dotter som är marknadschef på Simris Alg.

Utbildning: Religionshistoria och assyriologi vid Uppsala universitet, finansmatematik och datalogi vid Stockholms universitet och civilingenjörsexamen i bioteknik från KTH.

Karriär i korthet: Analytiker FRA, finansmatematiker på Dresdner Kleinwort Wasserstein, forskare på KTH och grundare av Simris Alg.

Jobbar bäst: Med smarta och drivna människor.

Den perfekta dagen: Jag vaknar tidigt av mig själv, andas in frisk luft, dricker en kopp te och åker till algfarmen. Under dagen har jag något roligt möte med en kund eller investerare och efteråt kör jag ett träningspass med mina kollegor.

Favoritapp: Mobilt Bank-ID.

Läs mer