Han digitaliserar last mile-flödet för matleveranser (med hjälp av hundratals egenanställda konsulter)

Cool CompanyGordon delivery
Ali Ghoce, vd på Gordon Delivery

Ali Ghoce, vd på Gordon Delivery

Christian von Essen

Christian von Essen

Skribent

Med ett stort nätverk av förare kan matjättarnas leveranser komma fram smidigare.
”Genom vårt samarbete med Cool Company kan vi säkerställa både flexibilitet och schyssta arbetsvillkor”, säger Ali Ghoce, vd för Gordon Delivery.

Arbetsmarknaden blir allt mer snabbrörlig. Många bolag i den digitala ekonomin har behov av att kunna ha tillgång till flexibel arbetskraft i stora delar av landet. Cool Company hjälper i dag 50 000 frilansare med fakturering och administration – utan att de behöver starta företag.

Vill du veta mer om hur Cool Company jobbar med arbetsgivare? Läs mer här!

Genom ett nära partnerskap med Cool Company kan Gordon Delivery dra nytta av flexibiliteten samtidigt som man säkerställer att alla har avtalsenliga löner och schyssta villkor.

Ali Ghoce har en bakgrund inom techvärlden, där han bland annat utvecklade plock- och packsystem för apoteksbranschen. 2015 grundade han bolaget Gordon Delivery. Visionen var att digitalisera last mile-leveransen för matvaruhandlarna på nätet, och samtidigt utföra leveranserna till slutkunden med egna kylbilar för att uppnå högsta möjliga kontroll och effektivitet.

Sedan starten har det gått fort: från en omsättning på 1,5 miljoner 2016 är prognosen för 2020 minst 125 miljoner. Under sommaren öppnades ett kontor i Danmark, och fler europeiska länder står på tur.

18 anställda – hundratals förare

Med 40-50 000 leveranser i veckan kan det gå fort att skapa en komplex organisation. Därför har Gordon Delivery valt att arbeta nära Cool Company för att underlätta administrationen av de hundratals förare – Gordoneerer – som sköter matleveranser ut mot slutkunderna. På kontoret är man bara 18 heltidsanställda.

”Vi har jobbat nära Cool Company ända sedan starten,” säger Ali Ghoce. ”Alla förare genomgår en beprövad kvalificeringsprocess för att säkerställa att de är rätt för Gordon Delivery. För oss är det otroligt viktigt att förarna har hög moral och är service-minded. Därefter blir de egenanställda genom Cool Company, som betalar ut löner och pension.”

För Ali Ghoce är flexibiliteten i bemanningen en viktig anledning, men det är också en stor administrativ börda som försvinner från hans axlar – varje månad får han en enda faktura att betala.

Schyssta villkor av högsta vikt

Som förare hos Gordon Delivery kan man jobba heltid, deltid eller några extra timmar här och där. Men Ali Ghoce är noga med att påpeka att det måste ske på rätt sätt.

”Vissa företag låter sina förare stå och vänta på körningar utan betalning, men så vill vi inte jobba. Som Gordoneer ska du kunna planera din tid och inte vara stressad över att inte veta om du har jobb eller ej. Vi är även väldigt måna om att alla ska ha skäliga villkor, med kollektivavtalsbaserad timlön, OB-tillägg, semesterersättning och försäkringar.”

Arbetstiderna schemaläggs fem veckor framåt. Att hantera alla olika typer av anställningar internt hade kostat mycket tid, energi och pengar. Och att begära att alla skulle konsulta genom egna företag vore ohållbart.

”Jag upplever att många får ökad motivation av att känna sig egna. De är ju helt fria att jobba med andra saker också. Samtidigt är det viktigt att de representerar både oss och de stora varumärken vi företräder. Tillsammans med Cool Company kan vi enkelt skala upp vår verksamhet vidare.” 

Behöver din organisation också växa flexibelt? Kontakta Cool Company för mer information! 

Läs mer