Sök

Lunar tar in 415 miljoner – nu är siktet inställt på Sverige

Lunarfintech

Ken Villum Klausen, vd på Lunar.

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Nischbanken Lunar tar in 415 miljoner kronor och storsatsar på Sverige.

För ungefär ett år sedan fick fintechbolaget Lunar europeisk banklicens och sedan dess är målet att bygga en hel bank i en app. Hittills har de erbjudit en sparfunktion, och användarna har kunnat göra budgetar och sätta upp sparmål, bland annat.  

Förra året plockade bolaget in 200 miljoner kronor i riskkapital och berättade att de skulle satsa i Sverige.

Nu har nischbanken alltså tagit in ytterligare 415 miljoner kronor och fortsätter sin Sverigelansering. 

”Vårt sikte är nu riktat mot Sverige som en nyckelmarknad för Lunar och vi ser fram emot att släppa en förbättrad version av vår bank-app och lansera produkter som är skräddarsydda för den svenska  marknaden”, säger Ken Villum Klausen, Lunars grundare och vd i ett pressmeddelande.   

Bolaget skriver också att de förutom en kommande nylansering av bank-appen tittar på att öppna ett nytt kontor i Sverige och anställa betydligt fler. Drygt 35 personer kan komma att nyanställas under de kommande månaderna.  

Andra försöket för Lunar

Lanseringen i Sverige är andra försöket för Lunar, som tidigare hette Lunar Way, då bolaget tidigare har testat ett Sverige-lansering under ledning av investeraren Tuva Palm.

Serie C-investeringarna på 415 miljoner kronor består av kapital från Seed Capital, Chr Augustinus Fabrikker, Socii Capital och Greyhound Capital som redan är existerande investerare och därmed stärker sitt engagemang i Lunar.  

”Nu mer än någonsin tidigare behöver människor hantera både sitt företags och sin privata ekonomi  på ett bekvämt sätt, utan dolda avgifter och med verktyg som gör att man får ut så mycket som möjligt  av pengarna. Därför bygger vi en app som bryter den monopolliknande bankstrukturen som finns här i  Norden”, säger Ken Villum Klausen.

Det finns ett antal bankutmanare på den svenska marknaden. I våras skrev Breakit till exempel om brittiska Revolut som också vill slå sig in i Sverige.

Förutom de traditionella bankerna är Rocker (som tidigare hette Bynk. Bynk är numera namnet på bolagets konsumentlåneverksamhet) och PFC (tidigare Betalo) de främsta konkurrenterna. 

På sikt vill Lunar också lansera en investeringsfunktion för aktieinvesteringar. Bolaget kikar även på att ta sig in på bolånemarknaden så småningom. 

Läs mer