Stenbeck krossade monopolet från England – men nu flyttar TV3 hem

Nent Media
Stenbeck krossade monopolet från England – men nu flyttar TV3 hem

Jan Stenbeck, grundare TV3 och Anders Jensen, vd för Nent. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

“Efter över trettio år i Storbritannien kommer vi äntligen hem", säger Nents vd Anders Jensen.

På nyårsafton 1987 lanserades Sveriges första kommersiella tv-kanal – TV3. Bakom satsningen låg superentreprenören Jan Stenbeck och satsningen innebar att det svenska tv-monopolet började brytas upp. En avgörande del i Jan Stenbecks plan att rasera monopolet var att runda regelverket genom att sända från England.

Det är orsaken till att TV3 och de andra tv-kanalerna i det som idag är Nordic Entertainment Group i över 30 år haft sin bas i England. Men nu är det slut med det. TV3, Viaplay, TV6 och de andra Nent-kanalerna kommer från årsskiftet att sändas från Sverige.

"Hem till våra rötter"

“Efter över trettio år i Storbritannien kommer vi äntligen hem. I och med detta beslut blir vi den största kommersiella aktören i Norden och nu ska vi bygga vår internationella expansion med Sverige som bas. Vi ser fram emot att komma hem till våra rötter och bli en aktiv och ansvarstagande aktör i den svenska samhällsdebatten”, skriver Nents vd Anders Jensen i en kommentar till nyhetsbyrån TT.

Orsaken till beslutet är Brexit. När Storbritannien går ur EU så kan Nent inte sända från England till exempelvis Sverige. Brexit innebär nämligen att bolaget bara tillåts att erbjuda sina tjänster inom EU från ett annat EU-land.

Flytten innebär bland annat att verksamheten hamnar under svensk tillsyn och att svenska regler kommer att tillämpas för reklamen i kanalerna. Ingen spritreklam och snävare reglering för spelreklamen.

Läs fler artiklar
LÄS MER