Sök

Natural Cycles nya drag – nu ska du kunna ta temperaturen med en ring

Natural CyclesPreventivmedel

Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl. Foto: Press.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

”Vi har i flera år strävat efter att skapa en mer sömlös mätarupplevelse för våra användare”, säger Elina Berglund, grundare av Natural Cycles.

Natural Cycles är ett av de svenska techbolagen som väckt stor uppmärksamhet under de senaste åren. Bolaget backas med en kvarts miljard kronor och grundades av forskaren Elina Berglund, som skapade en algoritm för att slippa traditionella preventivmedel. Det blev upptakten till p-appen hon driver tillsammans med sin man Raoul Scherwitzl sedan sju år tillbaka. 

Konceptet går ut på att användaren dagligen mäter sin temperatur med en termometer och registrerar in data för att ha koll på sin fertilitetscykel. P-appen har idag 1,8 miljoner registrerade globala användare och fokus ligger framförallt mot den amerikanska marknaden. 

Byter strategi 

Nu avslöjar Natural Cycles sitt senaste drag – en uppgradering som ska göra det möjligt att koppla appen till wearables, alltså smarta digitala accessoarer som ringar och klockor. Bolaget har skickat in en ansökan till FDA, det amerikanska läkemedelsverket, för att få tillstånd att sjösätta tekniken. Bolaget säger att det inte vet när det kan komma ett svar men att de förväntar sig ett godkännande.  

Elina Berglund och teamet har utvecklat ny mjukvara som gör att appen och algoritmen kan hämta och tolka information om exempelvis temperatur och hjärtslag från smarta enheter. 

”Vi har i flera år strävat efter att skapa en mer sömlös mätarupplevelse för våra användare, och vi är glada över resultat vi ser i vår nya mjukvara med temperaturdata från populära wearables”, säger Elina Berglund.

Det rör sig inledningsvis om en ansökan om att få använda Natural Cycles med Oura, som är en smart teknisk ring som håller koll på användarens hälsa och sömn. 

“Eftersom vi är en reglerad medicinsk enhet måste vi validera varje wearable vi lägger till, men vi räknar med att andra populära wearables ska läggas till”, skriver Natural Cycles till Breakit. 

Det här är ett stort steg för Natural Cycles, inte minst i skenet av de senaste årens turbulens, då det visat sig finnas problem kopplat till användandet av termometern. 

I Sverige tillsatte Läkemedelsverket en utredning efter att barnmorskor anmält appen när ett större antal ofrivilliga graviditeter rapporterats. Elina Berglund konstaterade då att inga preventivmedel är 100 procent säkra, och hänvisade till att appen är 93 procent effektiv vid typisk användning. 

I samtal med barnmorskor stod det dock klart att det fanns brister i användandet. 

”Följer man metoden slaviskt är det säkert som de (Natural Cycles) säger, men det gör folk inte och de känner sig lurade”, sa en barnmorska till Breakit. 

Det blev sedan grönt ljus från Läkemedelsverket då utredningen visade att antalet oönskade graviditeter varit i linje med den utvärdering som först låg till grund för appens certifiering. 

Räknar med godkännande 

Mot denna bakgrund blir Natural Cycles senaste nyhet extra intressant.

Utöver att p-appen blir smidigare att använda bör det även ge mer data att arbeta med. Framförallt läggs mindre ansvar på användaren om de tekniska enheterna själva sköter mätande – vilket i sin tur kan innebära mindre problem för bolaget. 

På frågan om det här är ett säkrare sätt att mäta svarar Natural Cycles att effektiviteten i produkten inte påverkas så mycket, men att det kommer att göra appen  “enklare att använda och potentiellt öka nöjdheten”. 

Var det fel att satsa på termometern? Var den för komplicerad?

”Absolut inte och Natural Cycles kommer att fortsätta erbjuda termometern även efter att FDA godkänner och vi lanserar integrationer”, säger Elina Berglund till Breakit. 

Hon pekar bland annat på att termometern är ett mycket billigare alternativ för många som inte har möjlighet att använda de avancerade prylarna.  

Läs mer