De har godkänts för 5G-auktioner – Huawei och ZTE stängs ute från nätet

Huawei
De har godkänts för 5G-auktioner – Huawei och ZTE stängs ute från nätet

Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein.

Finwire / Breakit

Kinesiska Huawei och ZTE stoppas.

Förra våren svartlistade USA Huawei och ZTE efter anklagelser om att de spionerade åt den kinesiska staten. Svartlistningen innebar att amerikanska företag inte får göra affärer med de kinesiska jättarna. Det innebar bland annat att de inte får vara med och bygga 5G-nätverken.

Efter att USA svartlistat företagen har bland annat Storbritannien stoppat Huawei och ZTE från att bygga 5G-nätverk i landet.

Nu går Sverige samma väg. Efter att Post- och telestyrelsen, PTS har nu prövat ansökningarna till de kommande auktionerna om bandbredder, som kommer att vara centrala för 5G-utvecklingen i Sverige. 

Det står också klart att produkter från de kinesiska företagen Huawei och ZTE inte får användas för centrala funktioner. Beslutet kommer efter att både Försvarsmakten och säkerhetspolisen, Säpo har fått säga sitt.

De fyra aktörer som har fått godkänt av PTS fr Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och Teracom. Det framgår av ett pressmeddelande.

Auktionen för 3,5 GHz-bandet är planerad att starta den 10 november. Sammantaget beräknas auktionerna pågå i cirka tio arbetsdagar, men kan komma att ta längre tid.

"Jag är mycket glad över att vi fått fyra godkända budgivare i auktionerna. Detta borgar för en god konkurrens, snabb utbyggnad och god tjänsteutveckling. Att 5G-nät byggs på ett sätt som skyddar Sveriges säkerhet är också avgörande för den fortsatta digitaliseringen av samhället. Vårt nära samarbete med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen inför prövningen av sökande och tillståndsvillkor syftar till att säkerställa detta", säger Dan Sjöblom, generaldirektör på PTS.

Läs mer

Toppchefen Knut Frängsmyr lämnar Klarna – sitter på stort aktieinnehav

Bambuser var spekulant på Hero – som sedan Klarna köpte upp i stället

Huawei stoppas i Sverige

Läs fler artiklar
LÄS MER